Korea Utara mengancam tindakan tentera berikutan latihan tentera bersama AS-Korea Selatan

(SeaPRwire) –   ancam pada Selasa untuk mengambil tindakan tentera yang tidak dinyatakan “bertanggungjawab” sebagai tindak balas kepada latihan tentera bersama yang berterusan antara Korea Selatan dan AS, latihan yang Korea Utara mendakwa sebahagian daripada plot penjajahan.

Amaran Korea Utara datang sehari selepas pasukan tentera Korea Selatan dan AS memulakan latihan tahunan mereka yang disimulasikan secara komputer dan pelbagai latihan medan selama 11 hari. Latihan tahun ini dijangka akan menampilkan 48 latihan medan, dua kali ganda daripada tahun lalu.

Dalam kenyataan yang diterbitkan oleh media negara, Kementerian Pertahanan Korea Utara mengatakan ia “sangat mengutuk latihan tentera yang gegabah oleh AS dan [Korea Selatan] kerana menjadi lebih tidak tersembunyi dalam ancaman tentera mereka terhadap negara berdaulat dan cubaan untuk menjajahnya.”

Jurucakap kementerian berkata tentera Korea Utara akan “terus mengawasi tindakan petualang musuh dan menjalankan aktiviti tentera yang bertanggungjawab untuk mengawal selia persekitaran keselamatan yang tidak stabil di Semenanjung Korea.”

Jurucakap itu tidak menyatakan tindakan tentera apa yang akan diambil Korea Utara, tetapi beberapa pemerhati meramalkan ia kemungkinan besar akan menjalankan ujian rudal atau langkah-langkah lain untuk memperkukuh keupayaan perangnya.

Kementerian Pertahanan Selatan berkata kemudian pada Selasa bahawa latihannya dengan AS adalah latihan pertahanan rutin dan defensif dan bahawa Selatan akan menghasilkan tindak balas yang menghancurkan jika Utara melancarkan provokasi terus terhadapnya semasa latihan.

Korea Utara melihat latihan tentera Korea Selatan-AS sebagai latihan penjajahan, walaupun pegawai AS berulang kali mengatakan mereka tidak berniat menyerang Utara. Korea Utara sebelum ini menanggapi latihan tentera dengan melancarkan rudal ke laut.

Markas Tentera Bersama Korea Selatan berkata minggu lalu bahawa latihan tentera tahun ini dengan AS bertujuan untuk menetralkan ancaman nuklear Korea Utara dan akan melibatkan tembakan hidup, pengeboman, serangan udara dan latihan pencegahan peluru berpandu.

Kebimbangan tentang program nuklear Korea Utara telah berkembang dalam tempoh dua tahun kebelakangan ini, kerana ia telah melancarkan ujian rudal pada kadar rekod dan secara terbuka mengancam untuk menggunakan senjata nuklear secara pencegahan.

Sebagai tindak balas, Korea Selatan dan AS telah memperluas latihan tentera mereka dan meningkatkan penempatan aset tentera AS yang berkuasa, termasuk kapal induk dan pengebom bersenjata nuklear.

Tahun ini, Korea Utara melakukan enam pusingan ujian rudal dan latihan artileri.

berkata Korea Utara tidak akan mencari rekonsiliasi dengan Selatan dan bahawa beliau akan memusnahkan matlamat jangka panjang negara itu untuk penyatuan aman dengan Selatan. Kim juga berkata Korea Utara akan mengambil kedudukan tentera yang lebih agresif sepanjang sempadan laut yang dipertikai dengan Selatan.

Korea Utara dijangka akan meningkatkan ketegangan dengan lebih banyak ujian rudal dan retorik perang tahun ini kerana Selatan dan AS akan mengadakan pilihan raya utama. Korea Utara mungkin akan mengadakan provokasi terhad ke dekat sempadan yang tegang dengan Korea Selatan tahun ini, menurut pakar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.