Kes pertama penyakit lembu gila dalam 2 tahun dilaporkan di UK

(SeaPRwire) –   Pada hari Jumaat, kerajaan UK telah mengesahkan satu kes penyakit ensefalopati spongiform bovin klasik (BSE), yang dikenali sebagai penyakit lembu gila, di sebuah ladang di bahagian barat daya negara itu, kes kes pertama BSE British selama lebih dua tahun.

Kerajaan telah meletakkan sekatan pergerakan berjaga-jaga di premis yang terlibat dan haiwan-haiwan yang pernah bersentuhan dengan kes ini di Ayrshire, menurut kenyataan yang dikeluarkan.

Siasatan lanjut untuk mengenal pasti asal-usul sedang dijalankan, kenyataan kerajaan Scotland itu menambah tiada risiko kepada kesihatan manusia.

“Saya mahu menenangkan kedua-dua petani dan orang awam bahawa risiko berkaitan kes berasingan ini adalah minimal. Tetapi, jika ada petani yang bimbang, saya menyeru mereka mendapatkan nasihat veterinar,” kata Ketua Pegawai Veterinar Sheila Voas.

BSE pertama kali dikesan di Britain pada lewat 1980-an, menular dari situ ke negara-negara lain dan merosakkan ternakan lembu sehingga awal 2000-an. Ia telah dikaitkan dengan penyakit Creutzfeldt-Jakob yang merosakkan otak pada manusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.