Kementerian Luar Negeri mahu China, Rusia mengisytiharkan bahawa AI tidak akan mengawal senjata nuklear, hanya manusia

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat menekan agar China dan Rusia mengisytiharkan bahawa hanya manusia – – akan membuat keputusan mengenai penggunaan senjata nuklear.

Paul Dean, seorang pegawai di Jabatan Kawalan Senjata, Penahanan dan Kestabilan Kementerian Luar Negeri, berkata semasa sidang media pada hari Khamis bahawa Amerika Syarikat sudah membuat “komitmen yang sangat jelas dan kuat bahawa dalam kes penggunaan nuklear, keputusan itu hanya akan dibuat oleh manusia.”

“Kami tidak akan menyerahkan keputusan mengenai penggunaan nuklear kepada AI. Kami sangat berpegang teguh kepada kenyataan itu dan kami sudah buat kenyataan secara awam bersama rakan kami di UK dan Perancis,” beliau meneruskan.

“Kami akan mengalu-alukan pengisytiharan serupa daripada Republik Rakyat China dan Persekutuan Rusia,” kata Dean, menambah bahawa “kami fikir ini adalah norma tingkah laku yang bertanggungjawab yang sangat penting.”

Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat telah menyatakan bahawa Setiausaha Negara Blinken dan Menteri Luar Negeri China Wang Yi membincangkan “risiko dan keselamatan kecerdasan buatan” semasa bertemu pada hari Jumaat lalu di Beijing.

“Saya rasa benar-benar ada peluang sekarang apabila negara-negara semakin bergantung kepada kecerdasan buatan untuk menetapkan apa yang bentuk peraturan tingkah laku yang bertanggungjawab dan stabil akan kelihatan. Dan saya fikir ini adalah perbualan… yang sebenarnya semua tentera besar dan ekonomi besar – seperti Amerika Syarikat dan China – perlu hadapi,” kata Dean pada hari Khamis.

Beliau menyebut bahawa Amerika Syarikat dan 54 rakan kongsi – tidak termasuk China dan – telah menyokong pengisytiharan politik mengenai penggunaan bertanggungjawab ke atas kecerdasan ketenteraan, yang akan “memastikan tiada jurang tanggungjawab dalam penggunaan kecerdasan buatan dalam ketenteraan, dan memastikan bahawa aplikasinya direka dan digunakan mengikut spesifikasi teknikal yang ketat, dengan reka bentuk tertentu dibina untuk memastikan boleh ada langkah keselamatan dan bahawa teknologi itu boleh digunakan dengan bertanggungjawab.”

“Teknologi ini benar-benar akan merevolusikan tentera merentasi pelbagai aplikasi,” Dean juga berkata. “Dan saya mahu tekankan di sini bahawa isu ini tidak terhad kepada penggunaan medan tempur tetapi teknologi ini akan digunakan oleh tentera merentasi seluruh julat operasi mereka untuk kecekapan dan logistik, pengambilan keputusan. Dan saya fikir ini membawa banyak janji dan saya fikir ada faedah yang besar dalam ini, tetapi tentu sahaja, seperti dengan semua teknologi baharu, ada risiko jika teknologi itu tidak digunakan dengan bertanggungjawab.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.