Kapal diserang di lepas pantai Yemen apabila kempen pemberontak Houthi kelihatan mendapat kelajuan baru

(SeaPRwire) –   Sebuah kapal yang melakukan perjalanan di Teluk Aden diserang pada hari Khamis, pihak berkuasa mengatakan, serangan terbaru yang dilakukan oleh pemberontak Houthi Yemen terhadap peperangan Israel yang berterusan terhadap Hamas di Gaza.

Serangan itu berlaku selepas Tentera Amerika Syarikat mengatakan awal Khamis lalu kapal perang sekutu menembak jatuh peluru berpandu Houthi yang menyerang kapal pada hari sebelumnya berhampiran kawasan yang sama. Houthi mendakwa serangan Rabu lalu, yang berlaku selepas tempoh serangan pemberontak terhadap kapal di rantau itu berkurangan sejak beberapa bulan lalu di Jalur Gaza.

Dalam serangan Khamis, kapal disasarkan hanya lebih kurang 25 kilometer (15 batu) barat daya Aden, pusat operasi lalu lintas maritim tentera laut Britain mengatakan.

“Kapten melaporkan bunyi kuat didengar dan percikan asap dilihat datang dari laut,” kata UKMTO. “Kapal dan semua anak kapal selamat.”

Serangan itu juga dilaporkan oleh syarikat keselamatan swasta Ambrey.

MSC mengaku serangan lewat Khamis malam, mengenal pasti kapal pemberontak cuba sasarkan sebagai MSC Darwin.

Pasukan Eropah berasingan menembak jatuh drone dilancarkan dari wilayah Houthi pada Khamis, Jeneral Robert Brieger berkata. Secara berasingan pada Rabu, kapal perang British HMS Diamond memulakan operasi pertama Tentera Laut Diraja untuk menembak jatuh peluru berpandu sejak 1991 apabila ia memusnahkan peluru berpandu Houthi menyerang kapal kargo.

Houthi telah melancarkan lebih 50 serangan terhadap kapal, merampas satu kapal dan menenggelamkan yang lain sejak November, menurut Pentadbiran Maritim Amerika Syarikat.

Serangan Houthi telah berkurangan dalam minggu-minggu kebelakangan ini apabila pemberontak disasarkan oleh kempen serangan udara dipimpin Amerika Syarikat di Yemen dan lalu lintas melalui Laut Merah dan Teluk Aden menurun kerana ancaman. Pegawai Amerika telah meramalkan pemberontak mungkin kehabisan senjata akibat kempen terhadap mereka dan menembakkan drone dan peluru berpandu secara berterusan dalam bulan-bulan terakhir.

Walau bagaimanapun, serangan Rabu lalu merupakan serangan pertama oleh pemberontak dalam tempoh masa tertentu. Letupan melanda kira-kira 130 kilometer (80 batu) tenggara Djibouti di Teluk Aden, kata UKMTO.

Awal Khamis, Pusat Pemerintahan Pusat Amerika Syarikat mengatakan letupan itu datang dari kapal perang sekutu menembak jatuh peluru berpandu mungkin menyerang MV Yorktown, kapal berbendera, dimiliki dan dioperasikan Amerika Syarikat dengan 18 anak kapal Amerika Syarikat dan empat Yunani.

“Tiada kecederaan atau kerosakan dilaporkan oleh kapal AS, sekutu atau komersial,” kata Pusat Pemerintahan Pusat.

Saree mendakwa serangan itu tetapi mengatakan tanpa bukti bahawa peluru berpandu itu mengenai Yorktown. Saree juga mendakwa Houthi menyerang kapal lain di Lautan Hindi, tanpa memberikan bukti. Houthi telah membuat dakwaan berulang kali yang terbukti tidak benar semasa perang bertahun-tahun mereka di Yemen.

Houthi telah berkata mereka akan teruskan serangan mereka sehingga Israel mengakhiri peperangan di Gaza, yang telah membunuh lebih 34,000 orang Palestin di sana. Peperangan itu bermula selepas militan Hamas memimpin menyerang Israel pada 7 Oktober, membunuh 1,200 orang dan mengambil sekitar 250 orang sebagai tebusan.

Kebanyakan kapal yang disasarkan oleh Houthi mempunyai hubungan yang sedikit atau tiada langsung dengan Israel, Amerika Syarikat atau negara-negara lain yang terlibat dalam peperangan. Pemberontak juga telah melepaskan peluru berpandu ke arah Israel, walaupun kebanyakannya jatuh jauh atau dihalang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.