Jerman jadi hos rundingan untuk memajukan perjanjian damai antara Armenia dan Azerbaijan

(SeaPRwire) –   Jerman menjadi tuan rumah perbualan untuk maju perjanjian damai antara Armenia dan Azerbaijan pada hari Rabu, menyambut menteri luar negeri kedua negara ke Berlin.

Menteri Luar Negeri Jerman Annalena Baerbock menjadi tuan rumah rakan sejawatnya, Menteri Luar Negeri Armenia Ararat Mirzoyan dan Menteri Luar Negeri Azerbaijan Jeyhun Bayramov, di sebuah villa kerajaan terpencil untuk dua hari perbualan yang dijadualkan.

Perbualan terbaru mengikuti pertemuan pada 17 Februari antara Canselor Jerman OIaf Scholz, Perdana Menteri Armenia Nikol Pashinyan dan Presiden Azerbaijan Ilham Aliyev di tepi Persidangan Keselamatan Munich. Scholz menekankan kesediaan Jerman untuk membantu menyimpulkan perbualan damai, bersama Presiden Dewan Eropah Charles Michel.

“Kami percaya bahawa Armenia dan Azerbaijan kini mempunyai peluang untuk mencapai keamanan yang berkekalan selepas tahun-tahun konflik yang menyakitkan,” kata Baerbock, yang melawat kedua-dua negara pada November, sebelum pertemuan tiga hala. “Apa yang kita lihat sekarang adalah langkah-langkah berani oleh kedua-dua negara untuk meletakkan masa lalu di belakang dan bekerja ke arah keamanan yang berkekalan untuk rakyat mereka.”

Armenia dan Azerbaijan mempunyai sejarah pertikaian tanah yang panjang. Pertembungan sempadan terbaru meninggalkan sekurang-kurangnya empat askar Armenia mati awal Februari.

Azerbaijan melancarkan kempen ketenteraan kilat tahun lalu untuk merebut semula wilayah Karabakh, yang diperintah oleh pemisah Armenia selama tiga dekad.

Wilayah itu, yang dikenali secara antarabangsa sebagai Nagorno-Karabakh, dan kawasan luas sekitarnya datang di bawah kawalan sepenuhnya pasukan etnik Armenia disokong Armenia pada akhir perang saudara pada 1994.

Azerbaijan merampas semula bahagian-bahagian Karabakh dan kebanyakan wilayah sekitarnya dalam perang enam minggu pada 2020 yang berakhir dengan gencatan senjata yang diperantarai Rusia. Pada Disember 2022, Azerbaijan memulakan sekatan jalan yang menghubungkan wilayah itu dengan Armenia, menyebabkan kekurangan makanan dan bahan api.

Ia kemudian melancarkan serangan kilat pada September 2023 yang mengusir pasukan pemisah dalam satu hari dan memaksa mereka menyerah senjata. Lebih 100,000 etnik Armenia melarikan diri dari wilayah itu, meninggalkannya hampir kosong.

Dengan momentum politik dari kejayaan itu, Aliyev memenangi penggal jawatan lagi dalam pilihan raya awal pada 7 Februari.

Armenia dan Azerbaijan telah menjanjikan untuk bekerja ke arah menandatangani perjanjian damai, tetapi tiada kemajuan kelihatan, dan ketegangan terus meningkat di tengah-tengah kepercayaan yang rendah.

“Perbualan terus seperti hari ini dan esok adalah cara terbaik untuk membuat kemajuan lanjut,” kata Baerbock.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.