Israel membombard Rafah, bersiap untuk penjajahan darat selepas perbincangan gencatan senjata dengan Hamas runtuh

(SeaPRwire) –   Israel terus mengebom bandar Rafah, kubu terakhir Hamas di Gaza, selepas rundingan damai dengan rejim pengganas itu pecah lagi.

Semasa usaha perundingan di Kaherah, Mesir, dilaporkan Hamas meminta gencatan senjata awal selama 12 minggu, dua kali ganda tempoh enam minggu yang ditawarkan oleh .

Serangan udara terus dilancarkan ke atas Rafah ketika IDF mengumpul tenaga manusia dan peralatan tentera di luar sempadan bandar itu dalam persiapan untuk penjajahan darat.

Rakyat Palestin telah melarikan diri dari bandar secara besar-besaran kerana konflik mencapai titik mendidih, dengan lebih 100,000 pelarian dalaman menubuhkan bandar berkemah dan kampung setinggan sementara di luar Rafah.

Ketetapan kerajaan Israel untuk memasuki Rafah tidak popular dengan kuasa-kuasa Barat, yang berulang kali menggesa negara Yahudi itu mengelakkan operasi itu kerana kemungkinan besar kehilangan nyawa orang awam yang terlibat.

Israel telah bersumpah untuk terus melaksanakan pemusnahan Hamas – walaupun ia akan kehilangan sekutu-sekutu Israel.

“Jika kami perlu berdiri bersendirian, kami akan berdiri bersendirian,” kata Netanyahu. “Jika kami perlu, kami akan berjuang dengan kuku jari kami. Tetapi kami mempunyai lebih daripada kuku jari kami, dan dengan kekuatan semangat itu, dengan pertolongan Tuhan, bersama kami akan berjaya.”

Amerika Syarikat bersumpah untuk menghentikan senjata kepada Israel jika Negara Yahudi itu maju ke hadapan dengan penjajahan Rafah.

“Orang awam terbunuh di Gaza akibat bom-bom itu dan cara lain mereka menyerang pusat penduduk,” kata Biden kepada CNN’s Erin Burnett dalam laporan yang dikeluarkan Rabu.

“Saya jelaskan jika mereka memasuki Rafah – mereka belum memasuki Rafah lagi – jika mereka memasuki Rafah, saya tidak akan membekalkan senjata yang digunakan secara sejarah untuk menangani Rafah, untuk menangani bandar-bandar – yang menangani masalah itu,” kata Biden.

Serangan udara dilancarkan ke atas kem Jabalya di utara Gaza semalam. Serangan lanjut berlaku pada masa yang sama di bandar Khan Younis. Sebanyak dua belas orang terbunuh dalam serangan bom itu.

Joseph A. Wulfsohn daripada Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.