Hakim Haiti mengheret bekas perdana menteri, ketua polis, bekas isteri pertama dalam siasatan kematian bekas presiden

(SeaPRwire) –   Seorang hakim di Haiti menuduh bekas perdana menteri, ketua polis, bekas isteri pertama dalam siasatan kematian bekas presiden.

Hakim Walther Wesser Voltaire berkata dalam dokumen yang didedahkan oleh AyiboPost bahawa Martine Moïse telah berkonspirasi dengan bekas Perdana Menteri Claude Joseph untuk membunuh suaminya supaya dia boleh menggantikannya sebagai presiden. Mereka juga dituduh kesalahan persatuan.

Bekas ketua polis Léon Charles, yang memegang jawatan ketika Moïse dibunuh dan kini berkhidmat sebagai wakil tetap Haiti kepada Pertubuhan Negara-Negara Amerika, didakwa dengan pembunuhan, cubaan pembunuhan, pemilikan dan membawa senjata haram, konspirasi terhadap keselamatan dalaman negara dan persatuan jenayah.

Voltaire adalah hakim kelima yang memimpin siasatan selepas yang lain meletak jawatan untuk pelbagai sebab, termasuk takut dibunuh.

Presiden Moïse telah ditembak dan dibunuh pada malam 7 Julai 2021, apabila lelaki bersenjata memecah masuk ke bilik tidurnya di Port-au-Prince. Serangan itu juga mencederakan bekas isteri pertama.

Perintah hakim meminta penangkapan orang yang dituduh dalam insiden itu.

Bekas isteri pertama telah mengkritik apa yang digambarkannya sebagai penangkapan dan penganiayaan politik yang tidak adil di media sosial.

Joseph berkata kepada The Miami Herald bahawa pengganti de facto bekas presiden, Perdana Menteri Ariel Henry, adalah penerima utama manfaat dan kini “menggunakan sistem kehakiman Haiti” untuk menganiaya lawan dalam “coup d’etat klasik.”

Jurucakap pejabat Henry bagaimanapun berkata hakim adalah bebas dan “bebas mengeluarkan perintahnya mengikut undang-undang dan keinsafannya.”

Protes keganasan baru-baru ini menuntut perletakan jawatan Henry.

Henry dilantik untuk menggantikan Joseph beberapa hari sebelum pembunuhan. Dia berikrar untuk mengadakan pilihan raya tetapi menangguhkannya secara tidak tentu masa kerana gempa bumi maut dan kuasa kumpulan jenayah bersenjata yang semakin meningkat, yang dia telah minta bantuan asing.

Kumpulan jenayah kini dianggarkan menguasai kebanyakan ibu negara.

Kenya sedang bersedia untuk memimpin pasukan tentera antarabangsa yang disahkan PBB untuk menyokong polis Haiti, tetapi dakwaan terhadap kerajaan Henry dan penyalahgunaan asing terdahulu telah menyebabkan negara-negara enggan memberi sokongan.

Kes berasingan berkaitan pembunuhan Moïse sedang diadili di Miami, di mana enam daripada 11 defendan telah mengaku bersalah kepada rancangan untuk menghantar tentera upahan Colombia untuk menculik presiden terdahulu – rancangan yang menjadi plot untuk membunuhnya pada saat akhir.

Menurut tuduhan AS, konspirator itu cuba menggantikan Moïse dengan paderi Kristian Haiti-Amerika, Christian Emmanuel Sanon.

Reuters dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.