EU umumkan bantuan 1 bilion euro untuk Lubnan menengah lonjakan migrasi tidak sah

(SeaPRwire) –   telah mengumumkan pakej bantuan untuk Lubnan sebanyak 1 bilion euro — kira-kira $1.06 bilion — kebanyakannya akan digunakan untuk meningkatkan kawalan sempadan untuk menghentikan aliran pemohon suaka dan pendatang dari negara kecil yang dilanda krisis Lubnan merentasi ke Cyprus dan Itali.

Persetujuan ini mengikuti pakej bantuan EU yang lain untuk negara seperti Mesir, Tunisia dan Mauritania untuk memperkukuh sempadan mereka. Ia datang dalam latar belakang peningkatan permusuhan terhadap pelarian Syria di Lubnan dan peningkatan besar dalam migrasi tidak sah pelarian Syria dari Lubnan ke Cyprus.

Presiden Suruhanjaya EU Ursula von der Leyen berkata semasa lawatan Beirut bersama Presiden Cyprus Nikos Christodoulides bahawa pengedaran bantuan akan bermula tahun ini dan berterusan sehingga 2027.

Sebahagian besar bantuan — 736 juta euro — akan digunakan untuk menyokong pelarian Syria “dan kumpulan lain yang rentan” di Lubnan, manakala 200 juta euro bertujuan untuk memperkukuh perkhidmatan keselamatan Lubnan dalam menguatkuasakan kawalan sempadan dan migrasi, mengikut angka yang diberikan kerajaan Cyprus.

Jumlah tidak dinyatakan akan digunakan untuk nelayan Lubnan, untuk menghalang mereka menjual bot mereka kepada penyeludup.

Von der Leyen berkata EU juga akan bekerja pada “pendekatan yang lebih teratur untuk kembali sukarela” pelarian Syria “dalam kerjasama rapat” dengan agensi PBB untuk pelarian. Blok itu akan terus mengekalkan “laluan undang-undang” untuk pengaturan semula pelarian di Eropah, katanya.

Perdana Menteri sementara Lubnan Najib Mikati memuji pakej itu, dengan berkata bahawa “keselamatan Lubnan adalah keselamatan untuk negara-negara Eropah dan sebaliknya,” dan bahawa peningkatan krisis “tidak akan terhad kepada Lubnan tetapi akan menyebar ke Eropah.”

Lubnan, yang berada dalam cengkaman krisis kewangan yang teruk sejak 2019, menganjurkan hampir 780,000 pelarian Syria berdaftar dan beratus-ratus ribu lagi yang tidak berdaftar, penduduk pelarian tertinggi per kapita di dunia.

Pegawai-pegawai politik Lubnan selama bertahun-tahun mendesak komuniti antarabangsa untuk mengatur semula pelarian ke negara-negara lain atau membantu kembali mereka ke Syria — secara sukarela atau tidak. Pasukan keselamatan Lubnan meningkatkan pengusiran Syrians tahun lepas.

Ketegangan meningkat lagi selepas seorang pegawai dengan parti nasionalis Kristian Lubnan, Pascal Suleiman, terbunuh bulan lepas dalam apa yang dikatakan pegawai tentera sebagai pencuri kereta yang gagal oleh kumpulan Syria. Insiden itu mencetuskan kejadian keganasan anti-Syria oleh kumpulan vigilante.

Sementara itu, pihak berkuasa Cyprus menuduh pulau itu telah dilanda migrasi tidak sah pengganas Syria, kebanyakannya datang dalam bot dari Lubnan.

UNHCR di Lubnan mengesahkan 59 “percubaan sebenar atau cubaan” keberangkatan oleh bot membawa jumlah 3,191 penumpang dari Lubnan antara Januari dan pertengahan April, berbanding tiga pergerakan bot yang didokumenkan membawa 54 penumpang dalam tempoh yang sama tahun lepas. Biasanya, sedikit bot cuba menyeberangi yang jauh lebih berbahaya pada musim sejuk. Pada tahun 2023 keseluruhannya, UNHCR mencatat 65 pergerakan bot membawa 3,927 penumpang.

Cyprus telah mengambil pendekatan baru untuk menghentikan aliran pendatang. Bulan lepas, ia menangguhkan pemprosesan permohonan suaka Syria, dan kumpulan hak asasi manusia menuduh pengawal pantai Cyprus secara paksa menolak lima bot membawa kira-kira 500 pemohon suaka datang dari Lubnan. Pegawai Cyprus menafikan ini.

Bassel al-Shayoukh, pelarian Syria dari Idlib yang tinggal di Lubnan sejak 2014, berkata adik lelakinya dan beberapa sepupu dan keponakannya berada di salah satu bot yang ditolak. Kini dia mahu membuat perjalanan itu sendiri.

“Pada mulanya saya fikir dalam masa setahun atau dua peperangan di Syria akan berakhir,” katanya, tetapi ia berlarutan, manakala di Lubnan “setiap tahun … situasi mula menjadi lebih buruk.”

Shayoukh berkata dia takut dipukul oleh vigilante atau dideportasi ke Syria selepas pihak berkuasa Lubnan menolak untuk memperbaharui permit tinggalnya.

Keponakannya yang berusia 17 tahun, yang enggan memberikan namanya kerana takut keselamatan, berkata pengawal pantai Cyprus mula membuat ombak untuk mendorong bot yang dia berada menjauh. “Saya ketakutan… Saya tidak tahu berenang,” katanya. “Saya fikir kami akan mati.”

Orang-orang di atas bot “tinggal tiga hari tanpa makanan atau air” sebelum kembali ke Lubnan, remaja itu tambah.

Di Lubnan, mereka ditahan oleh tentera; mereka yang didaftarkan dengan UNHCR dibebaskan dan yang lain dideportasi.

Mohammed Sablouh, peguam hak asasi Lubnan yang bekerja pada kes pelarian dan pendatang, berkata pihak berkuasa Lubnan sengaja “menutup mata” terhadap peningkatan migrasi untuk “menekan komuniti antarabangsa.”

Tentera Lubnan tidak menjawab permintaan untuk komen mengenai langkah mereka memerangi penyeludupan.

Pengumuman bantuan Khamis ini datang menjelang persidangan penggalangan dana tahunan untuk krisis Syria di Brussels akhir bulan ini. Selepas 13 tahun perang saudara, keletihan dermawan telah berlaku sementara perhatian dunia sibuk dengan kesan kemanusiaan konflik baru-baru ini di Ukraine dan Gaza.

Presiden Cyprus berkata Khamis adalah “hari bersejarah” dan meminta pegawai Eropah untuk pergi lebih jauh dan mengisytiharkan beberapa kawasan Syria selamat untuk kembali.

“Situasi semasa tidak boleh diteruskan untuk Lubnan. Ia tidak boleh diteruskan untuk Cyprus, ia tidak boleh diteruskan untuk Kesatuan Eropah,” kata Christodoulides.

Tetapi bukan semua pegawai Lubnan yakin bantuan Eropah akan menyelesaikan masalah.

Ketua parti Kuasa Lubnan Samir Geagea memberitahu Agensi Berita Associated Press awal minggu ini bahawa pihak berkuasa Eropah terutamanya bimbang “bahawa pelarian tidak pergi ke Eropah.”

“Bagi kami masalahnya ialah kami tidak boleh membiarkan negara kami tenggelam dalam pelarian Syria haram,” kata Geagea, mendesak agar Syrians dihantar kembali ke kawasan yang dikuasai kerajaan atau pembangkang di negara jiran.

Tetapi Shayoukh berkata dia tiada tempat untuk pergi.

Kerajaan Damascus mahu dia kerana menentang , katanya, manakala kumpulan Islamis yang kini menguasai kampung halamannya “berkelakuan sama seperti perkhidmatan perisikan kerajaan” dalam menindas pembangkang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.