Eden Golan, peserta Eurovision Israel, dikelilingi oleh desisan, tepukan dan keamanan ketat menjelang peringkat akhir

(SeaPRwire) –   Eden Golan sedang bersiap untuk Pertandingan Lagu Eurovision, tetapi beliau tidak melihat banyak negara itu.

Penyanyi wanita Israel berusia 20 tahun itu dikelilingi oleh keselamatan ketika beliau bergerak antara hotel dan lokasi pertandingan di bandar Malmö, Sweden. Menurut penyiar awam Israel, beliau berlatih menyanyi sambil diboo untuk mempersiapkan persembahan beliau dalam pertandingan lagu antara benua itu.

Golan telah menjadi fokus bagi protes oleh penunjuk perasaan anti-Israel yang mahu Israel dikeluarkan dari Eurovision atas peperangan negara itu terhadap Hamas, yang telah membunuh hampir 35,000 orang di Gaza.

Sebuah kumpulan yang dianggarkan polis berjumlah lebih 10,000 orang telah berarak melalui bandar selatan Sweden itu pada Khamis lalu dengan laungan “Bebaskan Palestin” dan “Israel adalah negara pengganas.” Bendera menuduh Eurovision terlibat dalam genosid dan memanggil untuk boikot pertandingan itu.

Satu lagi perarakan protes dijadualkan pada Sabtu, beberapa jam sebelum Golan bersaing dalam final langsung Eurovision menentang aksi dari 25 negara lain.

Golan kebanyakannya tidak kelihatan di Malmö kecuali latihan dan persembahan di Malmö Arena. Manakala penghibur lain telah naik pentas untuk peminat di taman Eurovision di bandar itu, Golan tidak.

Beliau adalah antara 10 aksi yang melalui separuh akhir Khamis lalu, yang diputuskan melalui undian penonton Eurovision di seluruh dunia. Golan telah disambut dengan sedikit boo dan tepukan, dari penonton di arena.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu memuji Golan kerana membuat persembahan walaupun “berhadapan dengan gelombang kebencian Yahudi yang menjijikkan.”

“Jadi berkatilah, dan ketahui bahawa apabila mereka memboo kamu, kami menyokong kamu,” katanya.

Lagu Golan ialah sebuah lagu kuat bertajuk “Hurricane” – tetapi bukanlah namanya asal. Lagu itu pada asalnya bertajuk “October Rain,” sebuah rujukan jelas kepada serangan Hamas pada 7 Oktober yang membunuh kira-kira 1,200 orang Israel dan memicu peperangan Gaza. Ini gagal dengan .

Lagu bertajuk semula itu mengandungi lirik kurang spesifik tentang melalui masa sukar, dan menegaskan bahawa “cinta tidak akan mati.”

Dilahirkan di Israel kepada ibu bapa dari bekas Soviet Union, Golan menghabiskan kebanyakan zaman kanak-kanaknya di Rusia dan membuat persembahan di rancangan bakat TV di sana sebelum berpindah semula ke Israel. Beliau menyenaraikan Beyoncé, Ariana Grande, Whitney Houston dan Justin Timberlake antara inspirasi beliau.

Beliau telah mengelak daripada kenyataan politik terus, tetapi berkata ia adalah “satu penghormatan yang besar mewakili negara saya, terutamanya pada masa ini.”

Berbicara selepas separuh akhir, Golan berkata beliau dilanda dengan emosi.

“Saya hanya sangat gembira untuk naik pentas sekali lagi dan berkongsi sedikit cinta saya dengan semua orang,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.