Dua lelaki didakwa memotong pokok ‘Robin Hood’ berusia 150 tahun di England

(SeaPRwire) –   Dua lelaki dituduh memotong pokok Sycamore Gap berusia 150 tahun yang popular itu runtuh pada tahun lalu di utara England, pejabat pendakwaan berkata Selasa.

Daniel Graham, 38, dan Adam Carruthers, 31, dituduh menyebabkan kerosakan jenayah dan merosakkan dinding yang dibina pada AD 122 oleh Maharaja Hadrian untuk menjaga sempadan barat laut .

Mereka diarahkan untuk hadir di Mahkamah Majistret Newcastle pada 15 Mei.

Mahkopnya yang megah di antara dua bukit menjadikannya subjek popular untuk jurugambar lanskap. Ia menjadi destinasi di sepanjang laluan tembok, Tapak Warisan Dunia UNESCO, selepas dipaparkan dalam filem 1991 “Robin Hood: Putera Pencuri.”

Pemotongan pokok pada waktu malam menimbulkan kemarahan meluas kerana polis cuba mencari pelaku di sebalik apa yang dipanggil tindakan vandalisme yang disengaja.

Superintendent Polis Northumbria Kevin Waring memanggilnya “hari yang sangat menyedihkan” apabila pokok itu dijumpai. Pengembara yang antara orang pertama melihatnya terbaring di atas tanah menyatakan kejutan.

“Ia secara dasarnya gambar ikonik yang semua orang mahu lihat,” kata Alison Hawkins ketika itu. “Anda boleh memaafkan alam semula jadi melakukannya, tetapi anda tidak boleh memaafkan itu.”

Graham dan Carruthers ditahan pada Oktober dan dibebaskan dengan jaminan. Ia mengambil masa lebih enam bulan bagi pihak berkuasa untuk membawa tuduhan terhadap mereka.

Ketua Inspektor Detektif Rebecca Fenney berkata beliau mengakui “kekuatan perasaan dalam komuniti tempatan dan lebih jauh” tetapi memberi amaran orang ramai terhadap spekulasi atau komen yang boleh menjejaskan kes jenayah.

National Trust, yang memiliki tanah di mana pokok itu berdiri, berkata ia akan mengambil masa sehingga tiga tahun untuk melihat jika pertumbuhan baru tumbuh dari pangkal sycamore.

Amanah mengeluarkan pokok itu dan berharap kira-kira sepertiga biji benih dan potongan yang dikumpulkan kemudiannya boleh ditanam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.