Dominican Republic meningkatkan keselamatan sempadan menghadapi krisis Haiti, tunjukkan tembok sempadan baru

(SeaPRwire) –   Keselamatan sempadan menjadi perhatian utama bagi Republik Dominica disebabkan keganasan kumpulan di Haiti telah melemparkan negara jiran itu ke dalam kekacauan, meminta keselamatan sempadan yang lebih ketat dan pengusiran.

Dianggarkan 5 juta orang di Haiti dan kira-kira 362,000 orang Haiti telah dipindahkan di seluruh negara.

Di ibu negara Port-au-Prince, di mana 160,000 orang telah dipindahkan, keganasan yang sangat tinggi masih tinggi dan kumpulan dipercayai menguasai 80% bandar.

Tetapi walaupun keadaan di Haiti semakin teruk hanya perjalanan enam jam dari ibu negara ke sempadan dengan Republik Dominica, pelarian Haiti tidak dibenarkan memasuki negara tunggal yang lain di pulau Hispaniola yang dikongsi.

Pada Isnin, Pertubuhan Penghijrahan Antarabangsa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (IOM) berkata kira-kira 17,000 orang melarikan diri dari Port-au-Prince dalam tempoh kurang satu minggu berikutan peletakan jawatan yang tiba-tiba.

Presiden Republik Dominica Luis Abinader menjadi tajuk berita ini bulan apabila beliau menyeru tindakan semasa mesyuarat Majlis Keselamatan PBB, memberi amaran bahawa “kita perlu berjuang bersama untuk menyelamatkan Haiti, atau kita akan berjuang sendiri untuk melindungi Republik Dominica.”

Tidak jelas berapa ramai orang Haiti telah cuba melarikan diri ke Republik Dominica, walaupun IOM mendapati majoriti orang Haiti yang dipindahkan berniat untuk kekal di negara itu, manakala 3% bermaksud untuk berhijrah dan 1% merancang untuk membuat perjalanan ke AS atau Brazil.

Ketegangan itu telah menimbulkan beberapa kebimbangan dalam komuniti antarabangsa bahawa terdapat insiden pemindahan jisim besar-besaran apabila orang Haiti mencari pelarian dari keganasan di rumah, walaupun mereka tidak mungkin dapat melarikan diri dengan jalan kaki.

Abinader sudah mengambil langkah-langkah untuk melindungi sempadan dari krisis jiran dengan menghalang pelarian Haiti, mengusir orang Haiti tanpa dokumen dan terus membina tembok sempadan yang luas – walaupun beliau membenarkan orang Haiti menyeberangi pemeriksaan sempadan Dajabon untuk mengakses pasar di mana mereka boleh membeli dan menjual barang.

Dinding 12 kaki, yang dipanggil “pagar keselamatan pintar” oleh pihak berkuasa Dominica, menjangkau kira-kira 100 batu sepanjang

Pagar itu, yang telah dalam pembinaan selama lebih dua tahun, bergantung kepada teknologi seperti drone, kamera 360 darjah dan penglihatan malam untuk membolehkan askar Dominica memberi tumpuan kepada langkah-langkah keselamatan lain, seperti rondaan, seorang komander memberitahu wakil Bryan Llenas.

Walaupun terdapat beberapa kritikan terhadap sikap garis keras menghalang orang Haiti daripada mencari perlindungan di negara jiran, pihak berkuasa Dominica mengekalkan bahawa pagar sempadan telah membantu melindungi terhadap kumpulan Haiti serta mengurangkan pencurian kenderaan, enjin dan ternakan.

Beberapa di AS telah melihat kejayaan yang dicapai oleh Republik Dominica dalam mengawal lintasan sempadan secara ketat sebagai pengesahan bahawa dasar seperti dinding boleh meningkatkan masalah imigresen lebih dekat dengan rumah.

“Pentadbiran Biden telah mempolitikkan dan memeras hati dinding sempadan, menjadikan mereka musuh bukan mengakui mereka sebagai aset keselamatan negara yang terbukti sejarah. Presiden perlu bangun kepada realiti bahawa langkah keselamatan sempadan yang kuat dan dasar yang berkesan adalah penting untuk keselamatan negara,” kata Wakil Republikan Texas August Pfluger, yang duduk dalam Jawatankuasa Keselamatan Tanah Air House, kepada Digital.

Apabila diminta sama ada AS bekerja dengan rakan Dominica untuk menggalakkan pembukaan sempadannya kepada pelarian, seorang pegawai Jabatan Negara memberitahu Digital mereka tidak akan mengulas perbualan diplomatik peribadi.

‘ Bryan Llenas dan Maria Paronich menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.