Dewan Rendah Itali meluluskan perjanjian penghijrahan penting dengan Albania, menggerakkan cadangan ke Senat

(SeaPRwire) –   Parlimen rendah Itali pada hari Rabu meluluskan perjanjian kerajaan baru dengan Albania untuk menampung sehingga 36,000 pemohon suaka selama pemprosesan permohonan suaka mereka, titik perbincangan utama usaha Perdana Menteri Giorgia Meloni untuk berkongsi beban migrasi dengan baki Eropah.

Cadangan itu, yang diluluskan 155-115 dengan dua kekosongan di Dewan Perwakilan, kini pergi ke Senat, di mana kuasa kanan Meloni juga mempunyai majoriti selesa.

Meloni dan Perdana Menteri Albania Edi Rama mengumumkan inisiatif yang menjadi titik perbincangan baru-baru ini November, di mana Albania akan menampung sehingga 36,000 pemohon suaka selama setahun di dua pusat mengejar permohonan suaka mereka dengan pantas.

Itali lama mencari tindakan konkrit solidariti daripada negara Kesatuan Eropah yang lain untuk membantunya menangani puluhan ribu pemohon suaka yang tiba setiap tahun. Albania berharap untuk menyertai blok itu, dan Itali telah menjadi penyokong kuat tawarannya.

Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen telah menyokong perjanjian itu sebagai inisiatif penting dan hasil “luar kotak” yang perlu untuk menangani isu migrasi. Tetapi kumpulan hak asasi manusia telah menyatakan kebimbangan bahawa Itali telah menyerahkan tanggungjawab antarabangsa antarabangsa. Pembangkang tengah kiri Itali telah melabelkan perjanjian itu sebagai latihan propaganda mahal menjelang pilihan raya parlimen tahun ini, dan usaha malu untuk mengubah Albania menjadi “Guantanamo” Itali.

Mahkamah perlembagaan Albania pada bulan Disember menangguhkan pengesahan perjanjian itu menunggu kajian keperlembagaannya, tetapi Rama telah berkata beliau yakin mahkamah itu tidak akan mendapati pelanggaran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.