Belarus akan mempertimbangkan larangan mempromosikan homoseksualiti

(SeaPRwire) –   Satu rancangan undang-undang yang akan mengharamkan promosi homoseksualiti dan tingkah laku lain akan dibentangkan di meja ahli perundangan menyusul penindasan tanpa kompromi terhadap pendapat yang dicetuskan oleh Presiden otokratik Belarus Alexander Lukashenko pada 2020.

Peguam Negara Andrei Shved berkata pada Khamis rancangan undang-undang itu menetapkan tanggungjawab pentadbiran bagi sesiapa yang mempromosikan “hubungan tidak normal, pedofilia (dan) penolakan sukarela untuk mempunyai anak.” Beliau tidak memberikan butiran atau membincangkan apa hukuman yang akan dikenakan bagi melanggar undang-undang itu.

Rancangan undang-undang itu akan dibentangkan kepada , yang berada di bawah kawalan ketat Lukashenko.

“Aktiviti lawan yang cuba memusnahkan nilai-nilai keluarga tradisional, dan dengan itu moral dan kedaulatan, secara umumnya bertujuan untuk memusnahkan Belarus sebagai sebuah negara,” kata Shved dalam siaran televisyen Belarus, memberi amaran bahawa ia perlu “mencegah perbincangan” topik sedemikian.

Beliau menambah bahawa ia akan perlu melaksanakan “kerja penjelasan dan ideologi yang meluas, termasuk di sekolah.”

Homoseksualiti telah didekriminalisasikan di Belarus pada 1994, tetapi negara itu tidak mengiktiraf perkahwinan sesama jenis. Walau bagaimanapun, di negara yang sangat konservatif dan majoritinya beragama Ortodoks, tiada langkah-langkah anti diskriminasi untuk melindungi hak komuniti LGBTQ+.

Lukashenko, yang memerintah Belarus dengan tangan besi selama tiga dekad, adalah pengkritik terbuka terhadap homoseksualiti, dan pernah menyatakan secara terbuka bahawa “lebih baik menjadi diktator daripada menjadi gay.”

Pertubuhan hak asasi manusia di Belarus melaporkan tekanan terhadap orang LGBTQ+ daripada perkhidmatan keselamatan negara KGB, yang merekrut ahli komuniti itu dengan memerangkap mereka dengan ancaman membuat orientasi seksual mereka menjadi umum.

Ahli-ahli aktivis berkata orang LGBTQ+ di Belarus terus menghadapi stigma dalam masyarakat dan menunjukkan kadar bunuh diri yang tinggi dalam kalangan komuniti itu, sebahagiannya kerana rawatan psikologi profesional biasanya tidak tersedia.

Pada 2023, kumpulan hak gay bebas ILGA-Eropah berkata Belarus menduduki tangga ke-45 daripada 49 negara dalam tinjauan tahunan mereka mengenai kebebasan orang LGBTQ+ di Eropah dan Asia Tengah, dengan menyatakan bahawa “propagandis pro-kerajaan sering memanggil untuk penindasan aktivis LGBT.”

Sejak permulaan penindasan tanpa kompromi terhadap pendapat pada Ogos 2020, selepas pilihan raya yang ditolak pembangkang dan Barat memberikan Lukashenko penggal keenamnya dalam pejabat, orang LGBTQ+ mula meninggalkan Belarus dalam jumlah besar, mencari perlindungan politik di Republik Czech, Perancis, Belanda, Sweden dan Amerika Syarikat.

Belarus adalah sekutu rapat , di mana undang-undang terhadap “propaganda gay” berkuat kuasa sejak 2013, melarang promosi “hubungan seksual tidak konvensional”.

Mahkamah Agung Rusia mengharamkan apa yang dipanggil kerajaan sebagai “gerakan” LGBTQ+ di Rusia pada November 2023, menggelarnya sebagai organisasi ekstrimis. Keputusan itu adalah sebahagian daripada penindasan terhadap orang LGBTQ+ di negara yang semakin konservatif di mana “nilai-nilai keluarga tradisional” telah menjadi batu asas pemerintahan Presiden Vladimir Putin selama 24 tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.