Atap gereja runtuh ketika jemaah sedang menerima komuni semasa pembaptisan kanak-kanak, meninggalkan 11 terbunuh

Bumbung gereja runtuh ketika jemaah sedang menerima komuni semasa pembaptisan kanak-kanak, menyebabkan 11 terbunuh

Bumbung sebuah gereja di timur laut Mexico, runtuh, menyebabkan lapan orang dewasa dan tiga kanak-kanak terbunuh, menurut pegawai. Mereka yang meninggal dunia adalah ahli keluarga yang sama yang menghadiri pembaptisan bayi berusia 1 tahun.

Lebih kurang 300 orang berada di tempat ibadat untuk misa di Gereja Santa Cruz di Ciudad Madero pada hari Ahad, sesaat sebelum bumbung runtuh, meninggalkan 100 orang cedera dan berpuluh-puluh terperangkap. Menjelang petang Isnin, pihak berkuasa telah membersihkan tapak itu dan mendedahkan jumlah yang meninggal dunia, dengan mengatakan tiada mangsa lain yang ditemui.

“Ia berlaku dalam masa beberapa saat apabila rasuk jatuh dan dengan serta-merta bumbung itu jatuh,” kata Monica Segura, yang berdiri berhampiran gereja itu apabila bumbungnya runtuh pada hari Ahad.

“Saya terperangkap,” kata Segura. “Saya memegang bayi saya yang satu lagi (berusia 2 tahun) dalam pelukan saya. Seseorang membantu saya mengeluarkan bayi itu dan saya dapat keluar melalui sebuah tingkap dan kemudian kami kembali untuk mencari anak perempuan saya yang satu lagi. Dia terperangkap dalam runtuhan.” Dia berkata anak saudara lelakinya berusia 1 tahun mengalami patah lengan.

Segura berjaya melarikan diri dengan kecederaan yang agak ringan.

Pihak berkuasa berkata 13 orang masih menerima rawatan, termasuk anak perempuan Segura berusia 10 tahun, yang tertimbus dalam runtuhan dan kekal dalam rawatan intensif.

Ramai di Gereja Santa Cruz pada hari Ahad adalah warga emas dan kanak-kanak, yang berkumpul untuk kira-kira lima pembaptisan. Seorang bayi berusia 4 bulan, tiga kanak-kanak berusia 5 tahun dan dua kanak-kanak berusia 9 tahun juga termasuk dalam kalangan mereka yang menerima rawatan.

“Sayangnya, warga emas dan kanak-kanak adalah mereka yang paling menderita, mereka yang paling terperangkap, mereka yang paling banyak mengalami kematian, saya fikir,” kata Bapa Pablo Galván, seorang paderi yang berada di luar tempat letak kereta gereja ketika runtuhan berlaku.

Bapa Ángel Vargas memberitahu The Associated Press bahawa dia sedang berjalan dari barisan ke barisan pada permulaan misa pembaptisan untuk beberapa orang kanak-kanak ketika sebatang rasuk tumbang.

“Sesetengah orang boleh keluar dan yang lain tidak,” kata Vargas, yang dapat melarikan diri dari runtuhan itu. “Ia adalah pengalaman yang mengerikan dan ia menjadi lebih buruk lagi kerana kehilangan nyawa.”

Punca runtuhan itu masih belum diketahui, walaupun jurucakap pejabat keselamatan negeri berkata ia kelihatan seperti “kegagalan struktur.”

Rakaman kamera litar tertutup kira-kira satu blok jauhnya menunjukkan bumbung itu hanya runtuh. Dinding tidak kelihatan seperti diledakkan keluar, mahupun ada sebarang petunjuk letupan.

“Ia jatuh, tiada masa untuk melakukan apa-apa. Ia berlaku dalam masa dua saat. Kami masih tidak faham apa yang berlaku,” kata Galván.

Pihak berkuasa menghentikan pencarian mereka yang terperangkap di bawah runtuhan awal Isnin.

Gabenor Tamaulipas Américo Villarreal berkata anjing terlatih dan kamera penderia haba telah digunakan untuk mencari di bawah konkrit yang runtuh.

“Kemungkinan paling besar, saya tidak dapat mengesahkan 100%, adalah tiada lagi orang terperangkap,” kata Villarreal, sambil menambah, “Tiada petunjuk kehidupan di dalam kawasan runtuhan.”

Villarreal menjelaskan bahawa gereja itu tidak mempunyai sebarang isu struktur yang dilaporkan sebelum ini.

“Ia berusia lebih 50 tahun, ia berfungsi dan beroperasi di sini tanpa masalah, tanpa tanda sebarang kecacatan,” kata Villarreal.

Ciudad Madero terletak lebih kurang 310 batu ke selatan Brownsville, Texas.