Ahli parlimen Poland ditahan seketika oleh polis selepas mengganggu ucapan Perdana Menteri

Polis Poland seketika menahan seorang ahli parlimen pembangkang Poland pada hari Selasa, melanggar kekebalan parlimennya, selepas dia mengganggu ucapan kempen oleh Perdana Menteri Mateusz Morawiecki.

Penkritik kerajaan sayap kanan Morawiecki mengutuk kelakuan polis, menyebutnya sebagai contoh kemerosotan kedaulatan undang-undang.

Ahli parlimen itu, Kinga Gajewska menggunakan pembesar suara untuk mengganggu ucapan Morawiecki di Otwock, sebuah bandar berhampiran Warsaw.

Penyiar TVN24 melaporkan bahawa ahli politik pembangkang mengadakan perhimpunan berhampiran satu oleh Morawiecki.

Gajewska menggunakan pembesar suaranya untuk bercakap kepada pendengar dengan maklumat mengenai skandal visa yang didakwa melibatkan beberapa pekerja konsulat yang dilaporkan telah menerima rasuah sebagai imbalan untuk memberikan visa kepada orang Afrika dan Asia.

Undang-Undang dan Keadilan Poland pemerintah parti berkuasa telah berusaha untuk meminimumkan skandal itu ketika berjuang untuk penggal ketiga berturut-turut yang belum pernah terjadi.

Marcin Kierwinski, setiausaha agung perikatan pilihan raya Sivic Coalition di mana Gajewska berusia 33 tahun menjadi ahlinya, mengutuk penahanan itu.

“Ini adalah piawaian Belarus,” kata Kierwinski. “Polis menahannya walaupun dia berulang kali mengatakan bahawa dia adalah ahli parlimen.”

Polis mengeluarkan kenyataan bahawa mereka tidak menyedari bahawa dia adalah seorang ahli parlimen.

Video yang dikeluarkan oleh Donald Tusk, pemimpin pembangkang utama, menunjukkan polis memasukkannya ke dalam van walaupun orang memberitahu polis bahawa dia adalah seorang ahli parlimen.