Ahli aktivis iklim serang kes yang memegang asal Magna Carta di London

(SeaPRwire) –   Dua aktivis alam sekitar menyerang asal Magna Carta di London semasa protes untuk meningkatkan kesedaran tentang perubahan iklim.

Rev. Sue Parfitt, 82, dan Judy Bruce, 85, seorang guru biologi bersara, kedua-duanya ditahan selepas mereka mengandungi dokumen sejarah itu di Perpustakaan British di London pada Jumaat, Polis Metropolitan London berkata.

Video insiden itu menunjukkan pasangan penunjuk perasaan dari Just Stop Oil, sebuah kumpulan alam sekitar berpangkalan di Britain, menggunakan palu dan pahat untuk menghentam kes, menyebabkan kerosakan ringan. Magna Carta tidak terjejas.

“Magna Carta benar-benar dihormati, kerana kepentingannya kepada sejarah kita, kebebasan kita dan undang-undang kita,” kata pasangan itu dalam kenyataan selepas protes mereka. “Tetapi tidak akan ada kebebasan, tidak ada kebertanggungjawapan undang-undang, tidak ada hak jika kita membenarkan kemusnahan iklim menjadi bencana yang kini dicemari.”

Pasangan dan kumpulan mereka berusaha untuk mengakhiri ketergantungan dunia terhadap bahan api fosil.

“Dokumen terkenal ini adalah tentang peraturan undang-undang dan berdiri melawan penyalahgunaan kuasa,” kata Bruce boleh didengar semasa demonstrasi mereka. “Kerajaan kami melanggar undang-undang sendiri terhadap perubahan iklim.”

Dalam video itu, Parfitt menambah: “Sebagai seorang Kristian, saya terpaksa melakukan segala yang saya boleh untuk meringankan penderitaan mengerikan yang akan datang dan sudah ada sekarang. Apa saja yang diperlukan, apa saja kosnya. Jadi kita mesti

Pasukan keselamatan perpustakaan campur tangan dan mengganggu demonstrasi itu, menghalang kerosakan lebih lanjut kepada kes.

Perpustakaan berkata Galeri Harta akan ditutup sehingga pemberitahuan lanjut.

Magna Carta adalah perjanjian Inggeris abad ke-13 yang menetapkan bahawa tiada seorang pun di atas undang-undang. Ia dianggap salah satu dokumen pengasas

Hanya ada empat teks asal dokumen itu: Dua daripadanya disimpan di Perpustakaan British, satu di Katedral Salisbury dan yang lain disimpan di Kastil Lincoln.

The Associated Press dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.