Agensi PBB diketuai oleh Cindy McCain di bawah tekanan kerana sikap berat sebelah anti-Israel di tengah pemberontakan kakitangan terhadap beliau

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) iaitu Program Makanan Sedunia (WFP) dan ketuanya, Cindy McCain, mengalah kepada kakitangan anti-Israel dalam birokrasi antarabangsa luasnya berhubung kempen Israel untuk menghapuskan daripada Jalur Gaza, menurut bekas ahli Majlis Keselamatan Negara Amerika Syarikat.

Richard Goldberg, yang berkhidmat dalam Majlis Keselamatan Negara semasa pentadbiran Trump, memberitahu Digital bahawa “Daripada memainkan peranan tradisinya sebagai mekanisme yang bertanggungjawab untuk menyalurkan bantuan makanan, Program Makanan Sedunia telah menyertai korus pro-Hamas, cuba menyalahkan Israel atas tindakan Hamas dan penaungnya.”

Cindy McCain, pengarah eksekutif agensi PBB khas iaitu WFP, dilaporkan menghadapi pemberontakan kakitangan kerana McCain, menurut sesetengah kakitangan WFP, tidak menyeru gencatan senjata dalam perang Israel menentang Hamas, menurut laporan Devex. McCain ialah isteri bekas senator dan calon presiden Amerika Syarikat, John McCain.

Menurut laporan Devex, wakil pejabat WFP di Kaherah menuduh McCain gagal mendesak gencatan senjata dan tidak menyatakan “kebimbangan terhadap kemungkinan penggunaan makanan sebagai senjata.” Digital tidak menerima sebarang maklumbalas daripada pertanyaan media kepada pejabat WFP di Kaherah.

Walau bagaimanapun, McCain menolak tuduhan bahawa beliau tidak pernah menyeru gencatan senjata, menurut artikel itu.

“Saya telah menandatangani gencatan senjata. Saya bersama semua agensi PBB yang lain,” katanya. Devex memperoleh rakaman video yang bocor mengenai mesyuarat dengan McCain.

Goldberg, yang berkhidmat sebagai penasihat kanan kepada Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi di Washington, D.C., mengkritik McCain, memberi petunjuk bahawa beliau telah dipengaruhi oleh birokrasi PBB: “Di mana Cindy McCain untuk mengutuk Hamas kerana melanggar gencatan senjata minggu lepas? Di mana panggilan McCain agar Hamas menyerah untuk mengakhiri konflik dengan cepat atau mendesak Mesir membuka sempadannya untuk membantu agensinya memenuhi misi? Memalukan melihat beliau tunduk kepada tekanan pro-Hamas dalaman.”

Digital menghantar beberapa e-mel dan membuat beberapa panggilan telefon kepada pejabat WFP di New York dan Washington, tetapi sehingga masa akhbar, tiada maklumbalas diterima.

Sekutu Jabatan Luar Negeri Amerika Syarikat memberitahu Digital bahawa “Program Makanan Sedunia PBB telah memainkan peranan penting dalam usaha masyarakat antarabangsa untuk menangani ketidakselamatan makanan global, dan Amerika Syarikat, sebagai penyumbang terbesarnya, sangat berminat untuk kejayaannya yang berterusan.”

Sekutu itu terus berkata: “Amerika Syarikat mengucapkan tahniah kepada usaha WFP untuk membantu Gaza, termasuk kakitangan di lapangan yang meletakkan nyawa mereka dalam bahaya untuk menyediakan bantuan nyawa di bawah keadaan paling mencabar.”

Walau bagaimanapun, sekutu Jabatan Luar Negeri menambah, “Pada masa yang sama, kami mengharapkan, telah mendesak, dan akan terus menuntut agar WFP mengkaji sebarang tuduhan bias, menyiasatnya, dan mengambil tindakan pembetulan apabila perlu.” Amerika Syarikat ialah penyumbang kewangan tunggal terbesar kepada WFP.

Apabila diminta mengenai dakwaan bias anti-Israel di WPF, Lior Haiat, jurucakap Kementerian Luar Israel, memberitahu Digital bahawa “Kakitangan PBB seharusnya bersikap objektif dan tidak memihak. Ia tidak dapat diterima bahawa identiti kebangsaan pekerja PBB akan menentukan dasar organisasi PBB. Ini menggambarkan keperluan mendalam untuk reformasi di PBB, untuk lebih keragaman dalam pekerjanya.”

Selain daripada kritikan lain, kakitangan WFP juga dilaporkan mendakwa McCain melanggar kenetralannya dengan menghadiri dan mengambil bahagian dalam anugerah Perkhidmatan Awam John McCain dalam Nama Rakyat Negara Yahudi. Artikel Devex yang sama juga mencatat bahawa pekerja WFP memberitahu McCain bahawa “Kehadiran anda adalah jelas melanggar kenetralan, satu prinsip yang termaktub dalam perkhidmatan awam antarabangsa dan kod tingkah laku WFP.”

McCain dilaporkan membalas dengan menyatakan bahawa “Saya duduk di tepi” acara anugerah itu, sambil menambah “Saya hanya hadir sebagai wanita yang berkahwin dengan suamiku selama 40 tahun dan menyokong warisannya. Itu sahaja. Saya kekal tidak memihak.”

Menurut laman webnya, WFP ialah organisasi kemanusiaan terbesar di dunia dengan kakitangan antarabangsa lebih 23,000 orang dan kehadiran di lebih 120 buah negara. WFP merupakan penerima .

‘ Emily Robertson dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.