26 maut, 11 hilang di Indonesia selepas banjir kilat dan tanah runtuh di pulau Sumatera

(SeaPRwire) –   Penyelamat menemui lebih banyak mayat ketika air mula surut selepas banjir kilat dan tanah runtuh yang disebabkan oleh hujan lebat di pulau Sumatera, Indonesia, yang telah mengorbankan sekurang-kurangnya 26 orang dan 11 lagi hilang, berkata pegawai pada Isnin.

Hujan musim dan sungai yang naik telah tenggelamkan sembilan daerah dan bandar di wilayah Sumatera Barat sejak Khamis. Pada Jumaat malam, tanah runtuh besar menyebabkan sungai melanggar tebingnya dan merobohkan kampung-kampung di lereng gunung di daerah Pesisir Selatan.

Usaha bantuan telah terhalang oleh pemadaman kuasa, jambatan rosak dan jalan yang ditutup lumpur tebal dan puing-puing, kata jurucakap agensi.

Jurucakap Agensi Abdul Muhari berkata penyelamat menemui lebih banyak mayat, kebanyakannya di kampung-kampung yang paling teruk terjejas di Pesisir Selatan dan jirannya daerah Padang Pariaman, menaikkan jumlah mangsa maut kepada 26.

Tanah runtuh menanam sekurang-kurangnya 14 rumah, katanya. Sekurang-kurangnya dua penduduk kampung cedera dan penyelamat masih mencari 11 orang.

Hujan musim di wilayah Sumatera Barat telah tenggelamkan lebih daripada 37,000 rumah dan bangunan, kata Muhari. Sekurang-kurangnya tiga rumah hanyut akibat banjir kilat dan 666 lagi rosak.

Banjir juga merosakkan 26 jambatan, 45 masjid dan 25 sekolah serta memusnahkan 13 jalan raya, dua unit sistem pengairan, yang pula tenggelamkan 279 ekar sawah padi dan 3,220 kaki persegi ladang, kata agensi itu.

Hujan lebat kerap menyebabkan tanah runtuh dan banjir kilat di Indonesia, sebuah negara kepulauan yang mempunyai lebih daripada 17,000 pulau di mana berjuta-juta orang tinggal di kawasan pergunungan atau berhampiran sawah banjir.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.