2023 Giro d’Italia akan memperingati bencana kemalangan udara Superga 1949 dalam penghormatan peringkat pembukaan

Giro d’Italia tahun depan akan bermula di wilayah Piedmont pada 4 Mei dan peringkat pembukaan akan memperingati bencana udara Superga 1949 yang mengorbankan seluruh pasukan bola sepak Torino.

Penganjur perlumbaan pada hari Isnin mendedahkan beberapa peringkat awal Perlumbaan Tur Itali yang hebat, yang akan bermula dengan laluan sejauh 85 batu dari Venaria Reale ke Turin. Peringkat itu akan melalui bukit Superga di mana kapal terbang pasukan Torino terhempas, untuk menandakan ulang tahun ke-75 tragedi itu.

Kesemua 31 orang di dalam pesawat itu terkorban, termasuk pasukan yang digelar “Grande Torino” selepas mereka memenangi lima gelaran liga Itali yang lalu.

Pemenang peringkat pembukaan akan dianugerahkan “maglia rosa” istimewa — jersi pemimpin berwarna merah jambu — yang akan bertulis perkataan “Solo il Fato li vinse”, atau “Hanya Takdir yang mengalahkan mereka,” ditulis di dalam lipatan kerah, dalam warna Torino.

Peringkat kedua adalah laluan berbukit sejauh 93 batu dari San Francesco al Campo ke Santuario di Oropa, tidak jauh dari Biella. Ia menampilkan tiga pendakian berkelas, termasuk pendakian berakhir di puncak kategori tertinggi.

Para pelumba pecut akan mendapat peluang pertama mereka dalam perlumbaan pada peringkat ketiga, yang merupakan laluan rata sejauh 103 batu dari Novara ke Fossano.

Peringkat keempat juga akan bermula di Piedmont, di Acqui Terme, tetapi ia kemudian akan meninggalkan wilayah itu dan akan didedahkan apabila laluan penuh diumumkan pada 13 Oktober di Trento.

Primož Roglič memenangi Giro tahun ini.