10 maut disahkan selepas kebakaran di hotel Brazil, pihak berkuasa mengatakan

(SeaPRwire) –   Api telah merosakkan sebuah hotel kecil di selatan Porto Alegre awal Jumaat, membunuh sekurang-kurangnya 10 orang dan mencederakan 11 orang, pihak berkuasa berkata.

Api meletus pada waktu pagi di bangunan tiga tingkat itu, yang menyediakan perumahan mampu untuk individu tunggal tetapi tidak mempunyai lesen yang sepatutnya dan tidak mempunyai rancangan kecemasan kebakaran, pasukan bomba negeri Rio Grande do Sul berkata di media sosial.

Seorang saksi memberitahu media tempatan bahawa beliau berjaya meninggalkan biliknya pada kira-kira 2 pagi selepas api meletus, berlari melalui asap ketika api menghampiri.

“Saya hanya sempat memakai sandal jep dan berlari. Adik saya, yang tinggal di tingkat tiga, akhirnya terbakar sampai mati,” kata Marcelo Wagner Schelech, 56 tahun kepada akhbar harian Zero Hora.

Sembilan daripada 11 orang yang diselamatkan , lima daripada mereka dalam keadaan kritikal, pihak berkuasa tempatan berkata. Datuk Bandar Porto Alegre Sebastião Melo berkata di akaun media sosialnya bahawa beliau mengikuti siasatan ke atas api dengan teliti.

Dikenali sebagai Garoa Floresta, hotel itu adalah sebahagian daripada kumpulan Garoa, rantaian yang mempunyai sekurang-kurangnya 10 hotel kecil di Porto Alegre. Pada tahun 2022, api meletus di salah satu hotel lain mereka, membunuh seorang dan mencederakan 11 orang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.