1 mati, 3 cedera dalam runtuhan separa asrama Romania

(SeaPRwire) –   Sebuah bangunan asrama sekolah sebahagian daripadanya runtuh di pada Isnin, meninggalkan seorang mangsa maut dan tiga lagi cedera, menurut pihak berkuasa.

Pekerja kecemasan bergegas untuk mencari empat orang di bawah reruntuhan di bandar Odorheiu Secuiesc di daerah Harghita, menurut Jabatan Inspektorat Kecemasan Am.

Pihak berkuasa berkata empat mangsa yang terperangkap oleh runtuhan telah dikeluarkan tetapi satu mangsa tidak dapat diselamatkan. “Mangsa keempat tidak memberi respon kepada usaha pemulihan,” kata mereka.

Tiada petunjuk mengenai apa yang menyebabkan runtuhan.

Gambar-gambar tapak kejadian yang dikongsi oleh menunjukkan bahagian runtuh bangunan lama. Rangka kayu dan tiang terserak di kalangan reruntuhan batu bata dan mortar.

Selepas insiden itu, Presiden Romania Klaus Iohannis menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga mangsa maut dan berkata malapetaka itu “peringatan keras bahawa keselamatan sekolah kekal menjadi keutamaan penting.”

“Tempat-tempat di mana kanak-kanak menghabiskan sebahagian besar masa mereka mesti memberikan perlindungan dan dinaik taraf kepada piawaian keselamatan semasa,” katanya dalam satu pos . Iohannis mendesak supaya sebab runtuhan ditentukan secara mendesak dan mereka yang didapati bersalah dihukum.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.