Zelenskyy menuduh Rusia melakukan ‘teror’ berikutan pengeboman kampung Ukraine yang mengorbankan 52 nyawa: ‘Kejahatan mutlak’

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy mengkritik serangan Rusia baru-baru ini yang menewaskan puluhan orang di sebuah kampung Ukraine dalam ucapannya Khamis, ketika beliau mengecam Rusia kerana memukul lokasi awam.

Zelenskyy berucap di Sepanyol pada Khamis mengenai pengeboman kampung Hroza di wilayah Kharkiv yang menewaskan sekurang-kurangnya 52 orang.

“Hari ini, pengganas Rusia melancarkan serangan yang seseorang tidak boleh memanggilnya binatang. Kerana ia akan menjadi penghinaan kepada binatang. Serangan peluru berpandu yang disengajakan ke sebuah kampung di wilayah Kharkiv, menyasarkan kedai runcit biasa dan kafe,” kata Zelenskyy pada Khamis.

Beliau meneruskan, “Kakitangan tentera Rusia tidak mungkin tidak menyedari di mana mereka menyerang. Ia bukan serangan buta. Orang telah berkumpul di sana untuk jamuan peringatan Kristian. Siapa yang boleh melancarkan peluru berpandu kepada mereka? Siapa? Hanya kejahatan mutlak.”

Ketua Staf Presiden Andrii Yermak dan Gabenor Kharkiv Oleh Syniehubov mengumumkan pada Khamis bahawa pasukan Rusia telah menembak sebuah kedai dan kafe di Hroza pada pukul 1:00 petang. Hanya warga awam yang terbunuh, termasuk seorang kanak-kanak berusia 6 tahun.

“Lebih 50 orang telah terbunuh, termasuk seorang kanak-kanak, seorang budak lelaki berusia 6 tahun. Takziah saya kepada semua yang kehilangan orang tersayang dan sanak saudara,” kata presiden Ukraine itu. “Mereka yang cedera menerima bantuan yang diperlukan, dan saya berterima kasih kepada semua yang membantu.”

“Keganasan Rusia mesti dikalahkan. Dan dunia mempunyai cara untuk memastikan ini. Kuncinya adalah perpaduan. Kuncinya adalah mempercayai kebebasan dan melindungi nyawa,” kata Zelenskyy.

Beliau menambah, “Hari ini, mesej utama kami kepada dunia adalah: kejahatan tidak boleh menang. Dan hanya sekarang, hanya di Ukraine, kedudukan moral prinsip ini boleh dikekalkan. Tetapi bersama-sama, semuanya bersama!”

Rusia menyasarkan Ukraine dengan drone dalam serangan besar-besaran awal Khamis, melanda selatan Odesa, Mykolaiv dan wilayah Kirovohrad. Pertahanan udara negara itu menangkis 24 daripada 29 drone buatan Iran yang digunakan dalam serangan itu, kata tentera udara Ukraine.

Pada hari serangan itu, Zelenskyy menghadiri persidangan Komuniti Politik Eropah di Granada di selatan Sepanyol, untuk mencari bantuan tambahan daripada badan antarabangsa itu.

Beliau menyeru untuk “sistem pertahanan udara tambahan untuk Ukraine, artileri dan peluru tambahan, peluru berpandu jarak jauh dan drone tambahan untuk tentera kami, serta format sokongan dan jaminan keselamatan tambahan untuk bangsa yang diancam oleh Rusia” untuk membantu melindungi Eropah daripada kemungkinan agresi Moscow.

Kumpulan itu dibentuk selepas pencerobohan penuh Rusia ke atas Ukraine pada Februari 2022.