Zelenskyy menjemput pemimpin Poland untuk bertemu di sempadan untuk menyelesaikan gangguan aliran senjata yang disebabkan oleh protes

(SeaPRwire) –   pada Rabu jemput pemimpin Poland untuk bertemu dengannya di sempadan bersama untuk menyelesaikan sekatan oleh petani Poland membantah import makanan Ukraine, mengatakan ini menghalang penghantaran senjata kepada tentera Ukraine.

Sementara itu, pihak berkuasa Poland menyuarakan kebimbangan selepas slogan muncul dalam protes memuji Presiden Rusia Vladimir Putin dan perangnya terhadap Ukraine.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy berkata pada hari Rabu, beliau berharap perjumpaan sempadan yang dicadangkan untuk beliau, Perdana Menteri Poland Donald Tusk dan wakil Kesatuan Eropah boleh berlaku sebelum ulang tahun kedua pencerobohan Rusia ke atas Ukraine pada Sabtu.

“Ini adalah keselamatan negara,” kata Zelenskyy. “Saya bersedia berada di sempadan dengan kerajaan kami.”

Tiada tindak balas segera dari kerajaan Poland.

Poland, ahli NATO dan Kesatuan Eropah, telah menjadi penyokong tegas Ukraine sejak Rusia melancarkan serangan penuh skala pada 24 Februari 2022, menerima bilangan tanpa had pelarian dan menyediakan senjata untuk Ukraine.

Orang Poland, dengan penindasan masa lalu oleh Moscow yang terbenam dalam ingatan generasi, kebanyakannya menyokong Ukraine. Tetapi ketegangan telah berkembang kerana petani Poland menyalahkan import bijian dan makanan Ukraine yang menyebabkan penurunan harga dan menjejaskan taraf hidup mereka.

Petani Poland tergolong dalam petani di seluruh Eropah yang telah membantah persaingan dari Ukraine serta dasar alam sekitar EU, yang mereka kata akan meningkatkan kos pengeluaran mereka.

Awal Rabu, Kementerian Luar Negeri Poland mengatakan mereka percaya kumpulan ekstrem cuba mengambil alih gerakan protes “mungkin di bawah pengaruh ejen Rusia.” Ia menyatakan “dengan kebimbangan terbesar penampilan slogan anti-Ukraine dan slogan memuji Vladimir Putin dan perang yang sedang dilancarkannya.”

Pada Selasa, traktor dalam protes di wilayah Silesia selatan Poland membawa bendera Soviet dan papan tanda yang berbunyi: “Putin, susun semula hal ehwal dengan Ukraine, Brussels, dan pemimpin kita.” Foto diterbitkan oleh akhbar harian Gazeta Wyborcza.

Menteri Dalam Negeri Marcin Kierwinski memanggil papan tanda “skandal” dan berkata ia segera diambil polis, dan peguam sedang menyiasat.

“Tidak akan ada persetujuan terhadap aktiviti jenayah seperti itu,” katanya.

Promosi awam sistem totalitarian boleh dihukum sehingga tiga tahun penjara di bawah undang-undang Poland.

Kementerian Luar Negeri menyeru penganjur protes “mengenal pasti dan mengeluarkan daripada gerakan mereka” penggerak, mengatakan ini perlu bagi kepentingan Poland.

“Keadaan semasa petani Poland adalah akibat agresi Vladimir Putin terhadap Ukraine dan gangguan , bukan kerana Ukrainians mempertahankan diri terhadap agresi,” kata kementerian itu.

Pada Selasa beberapa petani membantah di sempadan menumpahkan bijian Ukraine.

Zelenskky memanggil ia “bijian yang petani kami tumbuh dengan sukar walaupun semua kesukaran yang berkaitan dengan keganasan agresi Rusia yang kejam.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.