Zelenskyy menjawab serangan di dewan konsert Moscow, mengkritik Putin kerana mencadangkan Ukraine berada di sebalik serangan keganasan

(SeaPRwire) –   Presiden Ukraine Zelenskyy dengan marah menolak cadangan Presiden Rusia Vladimir Putin bahawa Kyiv terlibat dengan serangan ke atas dewan konsert pinggiran Moscow yang mengorbankan lebih 130 orang.

Dalam kenyataan video dan kiriman tertulis di X, Zelenksyy menjawab ucapan Sabtu malam Putin di mana pemimpin Rusia berkata pihak berkuasanya menangkap empat orang disyaki cuba melarikan diri ke Ukraine berikutan serangan Jumaat ke atas venue muzik Crocus City Hall di Krasnogorsk.

Zelenskyy mendakwa Putin dan pengikutnya adalah “sampah” cuba mengalihkan salah ke Ukraine, manakala pemimpin Rusia yang “hina” ini melayan rakyatnya sebagai “barang kosong,” lapor BBC.

“Apa yang berlaku di Moscow semalam adalah jelas, dan Putin dan sampah lain cuba mengalihkan salah ke orang lain. Kaedah mereka sentiasa sama. Kami dah lihat semua ini sebelum ini,” tulis Zelenskyy. “Mereka datang ke Ukraine, bakar bandar kami, dan cuba . Mereka menyiksa dan merogol orang – dan kemudian salahkan mereka. Mereka telah membawa ratusan ribu pengganas mereka ke wilayah Ukraine, dan mereka sedang berperang menentang kami, tetapi mereka tidak peduli apa yang berlaku di dalam negara mereka sendiri.”

“Semua ini berlaku semalam, dan bukannya menjaga warganegara Rusia dan berucap kepada mereka, duffer Putin kekal senyap selama sehari, memikirkan bagaimana menghubungkannya dengan Ukraine,” sambung Zelenskyy, “Semuanya sangat boleh diramalkan. Ratusan ribu orang Rusia yang kini membunuh di tanah Ukraine tentunya cukup untuk menghalang sebarang pengganas. Dan jika orang Rusia bersedia mati senyap di ‘crocuses’ dan tidak soal pasukan khas, Putin akan cuba memanfaatkan lebih banyak situasi sebegini untuk kuasa peribadi.”

Kyiv dengan kuat menafikan sebarang keterlibatan, dan kumpulan Negara Islam Afghanistan mengaku bertanggungjawab. Kerajaan AS menyatakan maklumat perisikannya juga menyokong ISIS di sebalik serangan itu.

AS berkongsi maklumat dengan Rusia awal Mac mengenai rancangan serangan pengganas di Moscow dan mengeluarkan amaran awam kepada warga Amerika di Rusia, kata jurucakap Adrienne Watson, menambah, “ISIS bertanggungjawab sepenuhnya terhadap serangan ini. Tiada keterlibatan Ukraine sama sekali.”

Imej yang dikongsi media negara Rusia menunjukkan kenderaan kecemasan masih berkumpul di luar reruntuhan dewan konsert, yang boleh menampung lebih 6,000 orang dan menganjurkan banyak acara besar, termasuk pertandingan ratu cantik Miss Universe 2013 yang menampilkan Donald Trump.

Pada Jumaat, orang ramai berada di venue untuk konsert kumpulan rock Rusia Picnic.

Video yang dimuatnaik di talian menunjukkan penembak di venue menembak awam jarak dekat, menurut Associated Press. Laporan berita Rusia merujuk pihak berkuasa dan saksi berkata penyerang melempar peranti letupan yang memulakan kebakaran, yang menelan bangunan dan menyebabkan bumbungnya runtuh.

Setiausaha Akhbar Putih Karine Jean-Pierre berkata dalam kenyataan bahawa AS mengutuk serangan itu dan mencatat kumpulan Negara Islam adalah “ancaman umum” yang perlu dikalahkan di mana-mana.

ISIS, yang kehilangan banyak kawasan selepas tindakan tentera Rusia di Syria, lama menyerang Rusia. Dalam kenyataan disiarkan oleh agensi berita Aamaq kumpulan itu, cawangan Afghanistan ISIS mengaku menyerang “pengumpulan besar” “Kristian” di Krasnogorsk, menurut AP.

Kumpulan itu mengeluarkan kenyataan baru Sabtu melalui Aamaq, menyatakan serangan dilakukan oleh empat lelaki yang menggunakan senapang automatik, pistol, pisau dan bom api. Ia berkata penyerang menembak ke arah orang ramai dan menggunakan pisau untuk membunuh sesetengah penonton konsert, mempersoalkan serbuan sebagai sebahagian daripada peperangan ISIS berterusan dengan negara yang dikatakannya berperang menentang Islam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.