Zelenskyy dorong untuk keamanan, pertukaran tawanan perang dengan Rusia semasa lawatan ke Arab Saudi

(SeaPRwire) –   Zelenskyy tiba di Arab Saudi pada Selasa dengan rancangan untuk melawat pangeran mahkota kuasa negara itu untuk mendorong rancangan damai dan pengembalian tawanan perang dari Rusia.

Lawatan Zelenskyy datang ketika Putera Mahkota Mohammed bin Salman telah cuba meletakkan dirinya sebagai pengantara yang berpotensi untuk mengakhiri peperangan antara Ukraine dan Rusia — walaupun Riyadh kekal rapat bersekutu dengan Rusia dalam dasar tenaga melalui kumpulan negara OPEC+.

Dalam mesej di X, bekas Twitter, Zelenskyy berkata beliau terus “mengharapkan sokongan aktif berterusan” Arab Saudi dalam mendesak apa yang telah digambarkan sebagai “Formula Keamanan” untuk mengakhiri serangan penuh skala, yang menandakan ulang tahun keduanya pada hujung minggu.

Zelenskyy telah mempersembahkan formula keamanan sepuluh mata yang antara lain menuntut pengusiran semua pasukan Rusia dari Ukraine dan pertanggungjawaban ke atas jenayah perang — pada masa dua belah pihak berperang dari kedudukan hampir statik sepanjang garis hadapan kira-kira 930 batu.

“Topik kedua ialah pengembalian tawanan perang dan orang yang dideportasikan,” tulis Zelenskyy. “Kepimpinan kerajaan telah menyumbang kepada pelepasan rakyat kami. Saya yakin bahawa perjumpaan ini juga akan memberikan keputusan.”

Beliau tidak menjelaskan mengenai itu, tetapi berkata kerjasama ekonomi juga akan dibincangkan.

Agensi Berita Saudi yang dimiliki kerajaan berkata bahawa Zelenskky tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Raja Khalid, Riyadh dan disambut oleh .

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Putera Mahkota Mohammed dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah mencapai perdamaian dengan Iran, mengejar perjanjian damai dengan pemberontak Houthi Yemen dan juga menawarkan dirinya sebagai pemimpin dalam krisis lain di seluruh dunia. Ini selepas menghadapi kecaman antarabangsa meluas atas perang Saudi yang dipimpin di Yemen dan pembunuhan wartawan Washington Post Jamal Khashoggi pada 2018, yang agensi perisikan Amerika Syarikat yakin dilakukan atas arahan beliau.

Pada Mei, Zelenskyy melakukan lawatan ke Arab Saudi untuk mesyuarat pemimpin Arab dan juga bertemu ketika itu dengan Putera Mahkota Mohammed. Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu dan Qatar — semua jiran Semenanjung Arab — telah terlibat dengan pertukaran tawanan sejak peperangan meletus pada 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.