Yunani cuba membantu sekutu Armenia beralih kepada barat untuk meningkatkan hubungan dengan EU

(SeaPRwire) –   Yunani mengatakan pada Selasa ia mahu membantu sekutu tradisional Armenia beralih ke barat, dengan mengatakan hubungan yang diperbaiki dengan Kesatuan Eropah akan meningkatkan kestabilan di kawasan Caucasus yang meruncing.

Armenia, yang mempunyai hubungan ketenteraan dan perdagangan rapat, masih pulih dari konflik sempadan dengan jiran Azerbaijan beberapa tahun lalu. Tahun lalu, lebih 100,000 etnik Armenia melarikan diri dari serangan tentera Azerbaijan di kawasan Karabakh yang berpisah di Azerbaijan ke Armenia.

Menyinggung Moscow, Armenia tahun lalu mengadakan latihan tentera bersama Amerika Syarikat dan juga menjanjikan untuk mempercepatkan pembaharuan bertujuan memperkukuhkan rakanannya dengan Kesatuan Eropah.

Perdana Menteri Yunani Kyriakos Mitstoakis pada Selasa memberitahu lawatannya rakan sejawatannya Armenia, Nikol Pashinian, bahawa kerajaannya berharap untuk membantu dalam proses itu.

“Kami sepenuhnya menyokong orientasi Armenia ke Barat,” kata Mitsotakis. “Ia semula jadi, sebagai ahli Kesatuan Eropah dan NATO, negara kami bersedia untuk menyumbang dengan pengetahuan dan pengalaman untuk membina demokrasi liberal baru ini.”

Pashinian mengucapkan terima kasih kepada Mitsotakis atas sokongannya dalam merundingkan perbincangan baru EU-Armenia yang bersetuju awal bulan ini yang menggariskan pembaharuan kebertanggungjawapan undang-undang yang dirancang di Armenia serta program pelaburan disokong EU.

“Kerjasama kami (dengan EU) sudah memberikan keputusan dan saya yakin dalam masa terdekat, keputusan ini akan menjadi lebih kelihatan,” kata Pashinian kepada wartawan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.