World Central Kitchen hentikan operasi Gaza selepas 7 pekerja bantuan dibunuh oleh serangan udara Israel ‘tidak dapat dimaafkan’

(SeaPRwire) –   Pertubuhan amal World Central Kitchen yang diasaskan oleh chef terkenal Jose Andres mengumumkan pada Selasa bahawa ia menangguhkan semua operasinya di Gaza selepas tujuh pekerja bantuan makanan ditewaskan oleh serangan udara “tidak termaafkan” Israel.

Kumpulan itu berkata pasukannya “sedang bergerak dalam zon dikonflik yang ditetapkan dalam dua kereta perisai berjenama WCK dan kenderaan kulit lembut” di tengah-tengah Gaza pada Isnin apabila ia mengakibatkan kematian warganegara ganda Amerika-Kanada, pekerja Palestin dan yang lain dari Australia, Poland dan United Kingdom.

“Malam tadi, insiden berlaku di Gaza yang mengakibatkan kematian tragis pekerja World Central Kitchen ketika mereka memenuhi misi penting mereka membawa makanan kepada orang yang memerlukan. Sebagai tentera professional yang komited kepada undang-undang antarabangsa, kami komited untuk meneliti operasi kami dengan teliti dan telus,” kata jurucakap ketenteraan Israel, Laksamana Muda Daniel Hagari, dalam kenyataan yang dikeluarkan berikutan serangan itu.

Ketua Eksekutif WCK Erin Gore menggambarkan insiden itu bukan sahaja serangan terhadap WCK, tetapi “serangan terhadap organisasi kemanusiaan yang hadir dalam situasi yang paling teruk di mana makanan digunakan sebagai senjata perang” dan ia “tidak termaafkan.”

WCK berkata, “Walaupun menyelaraskan pergerakan dengan IDF, konvoi itu ditembak ketika meninggalkan gudang Deir al-Balah, di mana pasukan telah memuatkan lebih 100 tan bantuan makanan kemanusiaan yang dibawa ke Gaza melalui laluan laut.”

“World Central Kitchen menangguhkan operasi kami dengan serta merta di rantau ini. Kami akan membuat keputusan tentang masa depan kerja kami segera,” ia juga berkata.

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara Amerika Syarikat Adrienne Watson menulis di X bahawa “kami tercungap dan amat bimbang dengan serangan yang membunuh pekerja bantuan WCKitchen di Gaza” dan Amerika Syarikat menyeru “Israel menyiasat segera apa yang berlaku.”

Hagari, dalam kenyataannya, berkata beliau bercakap dengan Andres dan “menyatakan ucapan takziah terdalam Tentera Pertahanan Israel kepada keluarga di seluruh keluarga World Central Kitchen.”

“Kami juga menyatakan kesedihan tulus kepada negara-negara sekutu kami yang telah dan terus membantu mereka yang memerlukan,” beliau teruskan. “Kami telah meneliti insiden ini di peringkat tertinggi untuk memahami keadaan apa yang berlaku dan bagaimana ia berlaku. Kami akan membuka siasatan untuk meneliti insiden serius ini lebih lanjut.”

Hagari menegaskan bagaimana WCK merupakan antara pertubuhan bukan kerajaan pertama yang datang untuk membantu Israel berikutan serangan Hamas pada 7 Oktober, yang melancarkan peperangan semasa.

“Kerja WCK adalah penting, mereka adalah garis hadapan kemanusiaan,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.