World Central Kitchen, dikenali untuk menyediakan bantuan makanan ketika perang, akan menyambung semula kerja di Gaza selepas kematian kakitangan

(SeaPRwire) –   World Central Kitchen (WCK) mengumumkan akan menyambung semula operasi di Jalur Gaza pada Isnin depan, sebulan selepas tujuh pekerja amal itu terbunuh dalam serangan udara Israel.

Sebelum menghentikan operasi, WCK telah mengedarkan lebih 43 juta hidangan di Gaza sejak Oktober, mewakili menurut akaun sendiri 62% kesemua bantuan NGO antarabangsa.

mengatakan ia mempunyai 276 trak dengan setara hampir 8 juta hidangan siap untuk memasuki melalui Laluan Rafah dan juga akan menghantar trak ke Gaza dari Jordan.

“Situasi kemanusiaan di Gaza kekal buruk,” kata ketua pegawai eksekutifnya Erin Gore. “Kami menyambung semula operasi dengan tenaga yang sama, kemuliaan, dan fokus untuk memberi makan sebanyak mungkin orang.”

Kematian April 1 itu mencetuskan kecaman meluas dan tuntutan daripada sekutu Israel, termasuk AS, untuk penjelasan.

Israel berkata penyiasatannya mendapati kesilapan serius dan pelanggaran prosedur oleh tentera udara, memecat dua pegawai kanan dan mencela komander kanan.

WCK menuntut siasatan bebas.

serangan Israel terhadap Hamas di Gaza berikutan serangan Oktober 7 oleh kumpulan militan di selatan Israel apabila lebih 250 tebusan diambil dan kira-kira 1,200 orang terbunuh, menurut hitungan Israel.

serangan Israel telah membunuh lebih 34,000 orang, pihak berkuasa kesihatan Palestin mengatakan, dan menyebabkan bencana kemanusiaan untuk 2 juta penduduk enklaf itu.

“Kami terpaksa membuat keputusan: Berhenti memberi makan sama sekali semasa salah satu krisis kelaparan terburuk – Atau terus memberi makan dengan mengetahui bantuan, pekerja bantuan dan orang awam sedang diancam dan dibunuh,” kata Gore.

“Ini adalah perbualan paling sukar, dan kami telah mempertimbangkan semua perspektif ketika merangka. Pada akhirnya, kami memutuskan kami mesti terus memberi makan, meneruskan misi kami untuk memberi makan sebanyak mungkin orang semasa masa paling sukar.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.