Wira di Berlin angkat bas untuk selamatkan lelaki terperangkap dengan kecederaan ringan

Seorang pemuda yang terperangkap di bawah bas di Berlin terselamat dengan kecederaan ringan selepas 40 orang bergabung tenaga untuk mengangkat kenderaan itu daripadanya dalam apa yang polis gambarkan sebagai usaha penyelamatan berani.

Lelaki berusia 18 tahun itu terjepit oleh tayar gandar belakang apabila dia jatuh semasa berlari untuk mengejar bas itu ketika ia bergerak dari hentian pada petang Isnin, pihak berkuasa berkata.

Pemandu bas segera berhenti dan dengan bantuan kira-kira 40 orang, termasuk penumpang dan orang yang lalu lalang, berjaya mengangkat bahagian kanan bas cukup tinggi untuk membebaskan lelaki itu, menurut polis.

“Ada kekacauan,” kata Frank Kurze, salah seorang penyelamat sukarela kepada saluran berita Jerman n-tv. “Saya nampak lelaki cuba mengangkat bas itu, dan jelas bagi saya bahawa saya juga perlu membantu mengangkat bas itu dan cuba menarik keluar pemuda itu dari bawah.”

Pakar bedah dan jururawat dari pusat perubatan berdekatan hentian bas di kawasan Spandau, Berlin datang ke tempat kejadian untuk memberi bantuan kecemasan.

“Kami sedang bekerja apabila kami mendengar jeritan, dan bos kami melihat keluar tingkap dan nampak apa yang berlaku, dan berkata ‘Bawa kes doktor dan lari,'” kata Michelle Rueckborn, salah seorang jururawat yang menyahut.

Lelaki itu mengalami calar, lebam dan kecederaan lengan, kata polis.

“Dia sedar tetapi sangat keliru dan tidak tahu apa yang berlaku,” kata Sandra Grunwald, seorang jururawat yang lain.

Lelaki yang cedera itu dibawa ke hospital, di mana dia menjalani pembedahan. N-tv melaporkan dia telah dibenarkan keluar, tetapi polis Berlin berkata mereka tidak mempunyai maklumat lanjut mengenai keadaannya.

Polis Berlin menyiasat bagaimana dia berakhir di bawah bas itu. Mereka berkata mereka kagum dengan tindakan penyelamatan kolektif dan memuji orang ramai yang terlibat sebagai “wira”.

“Terima kasih, Spandau, terima kasih, Berlin,” jabatan polis menulis di X, dahulu dikenali sebagai Twitter.

Grunwald, salah seorang jururawat, memberitahu n-tv bahawa keprihatinan bersama begitu ramai orang memberikannya perasaan yang baik.

“Saya fikir indah bahawa seseorang masih boleh mempunyai kepercayaan kepada masyarakat,” katanya.