Wilayah Catalonia di Sepanyol tawarkan produk haid 2.5 juta wanita dan gadis secara percuma

(SeaPRwire) –   Wilayah Catalonia di Sepanyol memperkenalkan inisiatif pelopor minggu ini yang menawarkan produk haid yang boleh guna semula secara percuma.

Kira-kira 2.5 juta wanita, gadis, transgender dan orang yang tidak binari yang mengalami haid boleh menerima satu cawan haid, satu pasang seluar dalam untuk haid dan dua paket pembalut kain di farmasi tempatan secara percuma.

Kerajaan Catalan menyatakan bahawa inisiatif itu, yang dipanggil “Haid saya, aturan saya,” bertujuan untuk “menjamin hak kepada keadilan haid.” Kerajaan wilayah menyatakan statistik bahawa 23% wanita yang disoal selidik oleh pejabat pendapat awam Catalonia mengatakan mereka telah menggunakan semula produk kebersihan yang direka untuk penggunaan tunggal untuk sebab-sebab ekonomi.

Tània Verge, menteri serantau Catalonia untuk kesamarataan dan feminisme, menamakan program itu “yang pertama di dunia.”

Kerajaan Scotland meluluskan undang-undang pada tahun 2020 untuk memastikan produk haid tersedia secara percuma kepada sesiapa sahaja yang memerlukannya. Tetapi berbanding dengan program Catalan, di Scotland produk itu untuk penggunaan tunggal dan diedarkan melalui sekolah, kolej dan universiti, bukan farmasi.

“Kami berjuang menentang kemiskinan haid, yang menjejaskan satu daripada empat wanita di Catalonia, tetapi juga tentang keadilan jantina. Kami berjuang menentang stereotaip dan tabu tentang haid,” kata Verge kepada Agensi Berita Associated Press. “Dan (…) ia adalah tentang keadilan iklim. Kami perlu mengurangkan tan metrik yang dijana oleh produk haid sekali guna.”

Pengedaran produk boleh guna semula juga bertujuan untuk mengurangkan sisa. Kerajaan wilayah menyatakan bahawa Catalonia menghasilkan kira-kira 9,000 tan sisa daripada produk kebersihan wanita sekali guna.

Produk boleh guna semula diperolehi oleh sistem kesihatan awam, yang meliputi seluruh penduduk, dan diedarkan oleh lebih 3,000 farmasi swasta Catalonia. Program itu menelan belanja $9.2 juta kerajaan wilayah.

“Saya sepenuhnya menyokong inisiatif ini, kerana ia akan memberi wanita produk yang mutlak perlu ada untuk kos sifar,” kata pereka grafik 29 tahun, Laura Vilarasa di Barcelona.

Kerajaan kebangsaan Sepanyol meluluskan undang-undang tahun lepas memberi wanita sakit haid yang menyakitkan hak kepada cuti perubatan bergaji.

Sepanyol sedang bersiap untuk Hari Wanita Antarabangsa pada 8 Mac, apabila negara Eropah itu mengadakan beberapa perarakan terbesar untuk hak wanita di dunia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.