Wilayah berpisah Moldova merayu Rusia untuk perlindungan ketika ketegangan domestik meningkat

(SeaPRwire) –   Pegawai-pegawai di rantau berpisah Transnistria Moldova yang disokong Rusia merayu kepada Moscow untuk perlindungan Rabu, apabila ketegangan meningkat dengan kerajaan pro-Barat.

Moldova, calon untuk menyertai EU, mengenakan cukai import dan eksport baru pada 1 Januari 2024 ke atas import ke dan eksport dari Transnistria, yang sempadan Ukraine dan tidak diiktiraf oleh mana-mana negara Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, termasuk Rusia yang mengekalkan hubungan rapat dengan rantau itu.

Rabu, ahli-ahli kongres Transnistria menggunakan perjumpaan jarang di ibu negara rantau, Tiraspol, untuk meminta Duma Rusia “melaksanakan langkah-langkah melindungi Transnistria menghadapi tekanan meningkat dari Moldova, memandangkan lebih daripada 220,000 warganegara Rusia tinggal di Transnistria.”

Perang pendek pada awal 1990-an membawa kepada pasukan pro-Rusia di Transnistria mengisytiharkan negara berpisah. Sehingga hari ini, Rusia menggerakkan kira-kira 1,500 tentera di rantau itu sebagai “penjaga keamanan” yang menjaga stok senjata dan peluru Soviet besar.

Moldova sedang bekerja untuk menyelaraskan undang-undang ekonominya dengan EU sebagai ia mengejar keahlian penuh dalam blok itu. Tetapi cukai baru yang dikenakan ke atas Transnistria telah menggusarkan pegawai di sana, yang mengatakan langkah itu memudaratkan penduduk dan perniagaan tempatan.

Dalam pengisytiharan yang dibaca Rabu, pegawai di Tiraspol juga merayu kepada Parlimen Eropah untuk mencegah apa yang digambarkan sebagai tekanan dari Moldova “melanggar hak dan kebebasan” penduduk tempatan. Mereka membuat rayuan serupa kepada Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu; Parlimen Eropah; dan Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah.

Sebelum mesyuarat Rabu, ketegangan meningkat selepas seorang ahli perundangan pembangkang di Tiraspol minggu lepas berkata perjumpaan itu boleh digunakan untuk mengumumkan tawaran oleh Transnistria untuk menyertai Rusia.

Jurucakap kerajaan Moldova menolak dakwaan itu dan melabelkan mesyuarat itu sebagai “acara propaganda”, dengan menambah tiada “bahaya eskalasi.”

Alexander Korshunov, pengerusi Majlis Agung Transnistria, berkata Rabu bahawa Moldova “mengambil kesempatan situasi geopolitik” dan menggunakan ekonomi “sebagai alat tekanan dan pemerasan.”

Beliau menambah: “Dasar dan matlamat Moldova berhubung Transnistria kekal tidak berubah sepanjang dekad lepas: untuk memusnahkan potensi ekonomi kami, mencipta keadaan hidup tidak tertanggung untuk rakyat kami … dan mencapai penguraian kedaulatan kami.”

Maria Zakharova, jurucakap Kementerian Luar Rusia, juga mengulas spekulasi sertakan itu Rabu. “Selama beberapa hari, orang di Chisinau telah meramalkan dan bertanya-tanya keputusan apa forum ini mungkin buat,” katanya. “Nampaknya, panik yang sama menjangkiti NATO.”

Dalam referendum Moldova 2006, lebih 95% pengundi menyokong pilihan untuk menyertai Rusia tetapi undian itu tidak diiktiraf antarabangsa. Jabatan Negara Amerika Syarikat ketika itu memanggilnya referendum “provokatif” yang “tidak boleh diambil serius.”

Moldova diberi status calon EU pada 2022. Ia diperkuat pada Disember tahun lepas apabila Brussels berkata ia akan membuka rundingan penyertaan, bersama jiran Ukraine.

Transnistria, yang mempunyai penduduk kira-kira 470,000, ialah jalur wilayah yang terletak antara tebing timur Sungai Dniester dan sempadan Moldova dengan Ukraine. Negara tidak diiktiraf itu secara rasminya dinamakan Republik Moldova Pridnestrovian, mempunyai mata wang dan bendera sendiri.

Sejak Rusia menyerang Ukraine Februari 2022, pemimpin pro-Barat Moldova secara kerap menuduh Moscow menjalankan kempen untuk cuba mengganggu negara itu, yang merupakan republik Soviet sehingga 1991.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.