WHO meluluskan vaksin kedua terhadap penyakit yang disebarkan melalui nyamuk demam berdarah sebagai wabak meningkat

(SeaPRwire) –   Pada hari Rabu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah memberi kelulusan kepada vaksin kedua terhadap penyakit demam denggi yang disebabkan oleh nyamuk, yang boleh memberikan perlindungan kepada jutaan orang di seluruh dunia terhadap penyakit yang disebarkan oleh nyamuk ini yang sudah menyebabkan banyak wabak di Amerika pada tahun ini.

Dalam kenyataan pada hari Rabu, agensi kesihatan PBB itu mengumumkan kelulusan vaksin demam denggi yang dibuat oleh syarikat farmaseutikal Jepun, Takeda, dengan mengesyorkan penggunaannya kepada kanak-kanak berumur antara enam hingga 16 tahun yang tinggal di kawasan yang mempunyai kadar demam denggi yang tinggi. Vaksin berdos dua ini memberikan perlindungan terhadap empat jenis demam denggi.

Vaksin demam denggi Takeda, yang dikenali sebagai Qdenga, sebelum ini telah menerima kelulusan daripada Agensi Ubat Eropah pada tahun 2022.

Kelulusan WHO kini bermakna pemberi derma dan agensi PBB yang lain boleh membeli vaksin untuk negara-negara miskin.

Kajian menunjukkan vaksin Takeda itu kira-kira 84% berkesan dalam menghalang orang daripada dimasukkan ke hospital akibat demam denggi dan kira-kira 61% berkesan dalam menghalang gejala.

Rogerio Gaspar, pengarah WHO untuk kelulusan ubat dan vaksin, berkata ia merupakan “langkah penting dalam meluaskan akses global kepada vaksin demam denggi.” Beliau menyatakan ini merupakan vaksin kedua yang diluluskan oleh agensi PBB itu.

Vaksin pertama yang diluluskan WHO adalah hasil Sanofi Pasteur, yang kemudian didapati meningkatkan risiko demam denggi yang teruk kepada orang yang sebelum ini tidak pernah dijangkiti penyakit itu.

Tiada rawatan khusus untuk demam denggi, penyebab utama kematian dan penyakit serius di kira-kira 120 negara Asia dan Amerika. Walaupun kira-kira 80% jangkitan adalah ringan, kes demam denggi yang teruk boleh menyebabkan pendarahan dalaman, kegagalan organ dan kematian.

Minggu lepas WHO melaporkan terdapat 6.7 juta kes disyaki demam denggi di Amerika, peningkatan sebanyak 206% berbanding tempoh yang sama pada tahun 2023. Pada bulan Mac, pihak berkuasa di Rio de Janeiro mengisytiharkan kecemasan kesihatan awam berikutan wabak demam denggi dan negara itu memulakan pelaksanaan vaksin Takeda, bertujuan untuk mengimunkan sekurang-kurangnya 3 juta orang.

Pada tahun lepas WHO menyatakan kes demam denggi telah meningkat sepuluh kali ganda dalam generasi terakhir, dengan perubahan iklim dan julat nyamuk pembawa penyakit yang semakin meluas sebahagiannya dipersalahkan atas penyebaran penyakit itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.