Wartawan Tunisia akan dibicarakan atas tuduhan menghina penjawat awam dalam talian

(SeaPRwire) –   Seorang wartawan terkemuka Tunisia telah diletakkan di bawah tahanan pra-perbicaraan atas perintah hakim selepas suatu perbicaraan Selasa setelah mendengar kemungkinan beliau akan menerbitkan laporan dan penyalahgunaan dana awam oleh beberapa menteri dan institusi awam.

Perbicaraan mahkamah Mohamed Boughalleb datang empat hari selepas beliau ditahan di Tunis atas syak wasangka menghina seorang pegawai awam di media sosial.

Ketika Tunisia menuju pilihan raya presiden akhir tahun ini, penangkapan Boughalleb adalah yang terbaru untuk mendapat kecaman dari penyokong kebebasan bersuara di negara di mana perhimpunan pro-demokrasi telah menghidupkan semula musim bunga Arab tahun lalu.

Boughalleb, penyumbang tetap stesen radio popular dan kritik kerap presiden Tunisia, dijadualkan menghadapi perbicaraan bulan depan dan boleh dihukum penjara antara dua hingga empat tahun, kata peguamnya Nafaa Larbi kepada .

Penangkapannya adalah contoh terbaru bagaimana pegawai di Tunisia merujuk aduan kepada peguam awam menggunakan undang-undang kontroversi 2022 yang penyokong kebebasan ekspresi dan kebebasan awam mendakwa semakin disalahgunakan untuk menyekat wartawan dan lawan kerajaan.

Undang-undang, dikenali sebagai Dekrit 54, bertujuan untuk memerangi jenayah siber tetapi penyokong hak asasi manusia mengatakan ia telah digunakan untuk menuntut wartawan berprofil tinggi dan tokoh pembangkang, termasuk pemimpin pembangkang Chaima Issa, pengulas politik Ziad El Heni dan Sofiane Zneidi, ahli parti pembangkang terbesar Tunisia Ennahda.

Hak Asasi Manusia mengatakan pada Disember bahawa Dekrit 54 telah digunakan “untuk menahan, membuat tuduhan, atau meletakkan di bawah siasatan sekurang-kurangnya 20 wartawan, peguam, pelajar, dan pengkritik lain untuk kenyataan awam mereka dalam talian atau media.”

Zied Dabbar, presiden Persatuan Wartawan Kebangsaan Tunisia, mengutuk penangkapan Boughalleb sebagai petunjuk bagaimana pengejaran wartawan telah menjadi rutin di Tunisia. Lapan wartawan kini menghadapi perbicaraan, katanya.

“Kami tidak boleh menghasilkan wartawan mengikut permintaan yang sepadan dengan kehendak mereka yang berkuasa,” kata Dabbar Isnin di Radio Mosaique, stesen radio paling banyak didengari di negara itu.

“Apa yang seharusnya dilakukan seorang wartawan apabila beliau mengetahui bahawa seorang menteri melakukan perjalanan menggunakan dana awam dengan seorang awam yang secara profesional tidak perlu berada di sana? Adakah beliau harus bersikap diam dan tidak mendedahkan skandal itu?” tambahnya.

“Sambil menghormati privasi, ia akan menjadi tidak masuk akal jika kita tidak membincangkan penyalahgunaan dana awam dan rasuah pegawai awam kerajaan yang dibayar dari saku kita untuk melayani kita dan bukan diri mereka sendiri.”

Peguam Boughalleb berkata semasa perbicaraan Selasa, wartawan itu berkata beliau bercadang untuk membuat laporan mengenai rasuah dan pemborosan dana awam berkaitan beberapa menteri dan institusi awam.

Perbicaraannya bulan depan datang sebelum Presiden Kais Saied dijangka mencari penggal kedua dalam pilihan raya yang tarikhnya belum ditetapkan. Selepas memenangi jawatan presiden atas platform anti-rasuah pada 2019, Saied kemudian menggantung parlimen Tunisia, menulis semula perlembagaan untuk mengkonsolidasikan kuasa sendiri dan mengehadkan kebebasan kehakiman yang sejak itu meningkatkan pengejaran terhadap pengkritik dan lawannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.