Wartawan namakan bayi ‘Methamphetamine Rules’ tetapi dia ada sebab kerja

Seorang wartawan di Australia secara sah menamakan bayinya “Methamphetamine Rules” selepas satu “percubaan ringan, ingin tahu” untuk menentukan bagaimana kerajaan menolak nama yang dianggap tidak sesuai.

Wartawan ABC Australia Kirsten Drysdale sedang mengandung apabila dia sedang menjalankan segmen berita yang memberi tumpuan kepada soalan, “Apa yang boleh saya namakan anak saya secara sah?” menurut News.com.au. Drysdale berkata dia cuba mendapatkan jawapan secara langsung daripada pejabat, tetapi tidak menerima sebarang maklum balas. Dia memutuskan untuk mencipta nama paling “melampau” yang mungkin untuk anaknya sendiri, dengan andaian bahawa nama itu akan ditolak dan dia dapat mendedahkan nama lalai pejabat pendaftar.

Di Australia, banyak negeri dan wilayah melarang nama yang mengandungi aksi seks, cacian, kata-kata kesat, atau akan dianggap menyinggung atau bertentangan dengan kepentingan awam, lapor News.com.au.

“Kami berfikir, apakah nama paling melampau yang boleh kami fikirkan yang pasti tidak akan diterima?” kata Drysdale kepada News.com.au minggu ini.

“Methamphetamine Rules kami fikir pasti akan ditolak, dan kemudian apabila ia berbuat demikian, kami boleh mendapat tahu nama apa yang dipilih oleh Pendaftar,” tambahnya. “Ia benar-benar hanya satu percubaan ringan, ingin tahu untuk mendapatkan jawapan kepada soalan ini.”

Bagaimanapun, Pejabat Pendaftar Kelahiran, Kematian dan Perkahwinan New South Wales, Australia tidak menolak nama tersebut dan anak lelaki baru lahir Drysdale secara sah dinamakan “Methamphetamine Rules.”

Dia menerima sijil kelahirannya beberapa minggu kemudian dan menyatakan kejutan tentang bagaimana nama itu diluluskan.

“Saya tidak tahu bagaimana ia terlepas,” kata Drysdale. “Saya tidak pasti sama ada seseorang terlalu sibuk, atau jika ia automatik di suatu tempat.

“Atau mungkin, mungkin mereka fikir Methamphetamine adalah nama Yunani,” katanya. “Mereka tidak benar-benar memberi kami jawapan yang jelas.”

Pejabat pendaftar memberitahu media tempatan bahawa kesilapan itu “sangat luar biasa” dan telah mengemas kini proses meluluskan nama. Nama “Bayi Meth” sepatutnya ditukar kepada nama “normal” dalam beberapa hari akan datang, lapor News.com.au.

“Sejak itu, Pendaftar telah memperkukuhkan prosesnya sebagai respons kepada peristiwa yang sangat luar biasa ini,” kata jurucakap pendaftar. “Majoriti besar ibu bapa tidak memilih nama untuk bayi baru lahir mereka yang lucah, menyinggung atau bertentangan dengan kepentingan awam.”

Drysdale tidak mendedahkan nama sebenar anaknya, dengan menyatakan ia tidak ada kaitan dengan dadah.

“Nama sebenar Bayi Meth… saya tidak mendedahkannya secara umum, kerana saya tidak mahu ia dikaitkan dengan ini,” kata Drysdale.

“Ia nama yang indah dan saya boleh memberitahu anda ia tidak ada kaitan dengan dadah kelas A,” sambung wartawan ibu itu. “Kami fikir ia akan menjadi hadiah ulang tahun ke-21 yang sangat unik untuk memberitahunya kisah ini.”