Wartawan Mexico yang terkenal hilang selepas diculik ‘dengan cara ganas’

(SeaPRwire) –   Seorang wartawan terkemuka di Mexico diculik oleh lelaki bersenjata dan tidak dilihat sejak itu, pejabat kehakiman berkata Selasa.

Nasib penyiar radio dan televisyen Jaime Barrera mendapat perhatian kebangsaan sebahagian kerana anak perempuannya, Itzul Barrera, duduk dalam majlis kepimpinan parti Morena Presiden Andrés Manuel López Obrador.

Barrera hilang Isnin selepas meninggalkan stesen radio di mana beliau bekerja di bandar Guadalajara. Beliau tidak pernah tiba di stesen televisyen di mana beliau sepatutnya menjadi tuan rumah satu rancangan.

Selasa, ketua pejabat kehakiman negeri Jalisco berkata Barrera diculik “dengan keganasan” oleh tiga atau empat penyerang, sekurang-kurangnya satu daripada mereka membawa senapang, tetapi tidak menyatakan sama ada sebarang tuntutan tebusan telah dibuat.

Penyiasat “tidak mendapati sebarang petunjuk bahawa beliau pernah menerima ancaman sebelum ini,” kata ketua pejabat kehakiman negeri Luis Joaquín Méndez.

Penculikan itu berlaku pada waktu siang hari di kawasan sibuk Guadalajara, ibukota negeri barat Jalisco, hanya beberapa meter dari stesen radio. Barrera dirampas oleh penyerang sebelum beliau sempat sampai ke keretanya. Jalisco adalah rumah kepada kartel dadah sama nama.

Mexico adalah salah satu tempat paling berbahaya di dunia untuk wartawan di luar zon peperangan. Jawatankuasa untuk Melindungi Wartawan telah mendokumenkan pembunuhan sekurang-kurangnya 55 wartawan di Mexico sejak 2018, apabila López Obrador memangku jawatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.