Wartawan dan pegawai polis terbunuh dalam tembak-menembak di bandar sempadan utara Mexico, 3 lagi cedera

Seorang wartawan yang menjalankan halaman berita Facebook komuniti telah terbunuh di bandar sempadan utara Mexico San Luis Rio Colorado pada hari Isnin, apabila beliau kelihatan terperangkap dalam tembakan silang serangan yang disasarkan kepada polis.

Jesús Gutiérrez mengendalikan Notiface Prensa Digital De San Luis, sebuah halaman Facebook yang merangkumi cadangan perniagaan tempatan serta berita tempatan.

Notiface mengesahkan kematiannya, menulis dalam penghormatan “kami fikir mereka membunuh wartawan terbaik.”

Pendakwa di negeri sempadan utara Sonora berkata Gutiérrez sedang bercakap dengan pegawai polis, yang merupakan jirannya, apabila mereka diserang dengan tembakan senjata api, membunuh seorang anggota polis dan mencederakan tiga orang lagi. Mereka berkata kematian Gutiérrez adalah “sampingan” kepada serangan ke atas polis itu.

San Luis Rio Colorado, yang terletak berseberangan dengan Yuma, Arizona, paling dikenali sebagai bandar sempadan di mana orang Amerika pergi untuk ubat-ubatan dan rawatan gigi yang murah. Tetapi ia semakin kerap diserang oleh keganasan kartel dadah.

Sekurang-kurangnya tiga orang wartawan lain telah terbunuh setakat ini pada tahun ini di Mexico, yang menjadi salah satu tempat paling berbahaya di dunia bagi wartawan di luar zon perang.

Dalam tempoh lima tahun sahaja, Jawatankuasa Perlindungan Wartawan mendokumenkan pembunuhan sekurang-kurangnya 52 orang wartawan di Mexico. Tahun lalu, Mexico adalah salah satu tempat paling berbahaya di dunia bagi wartawan, hanya di belakang Ukraine.