Wartawan Amerika Evan Gershkovich dalam ‘semangat yang baik’ walaupun Rusia melanjutkan tahanan: Duta Besar AS

(SeaPRwire) –   Wartawan Wall Street Journal Evan Gershkovich masih dalam keadaan sihat dan bersemangat walaupun Rusia memperpanjang tahanan pra-perbicaraan wartawan itu sehingga paling lambat 30 Mac, kata Duta Besar Amerika Syarikat ke Rusia pada Rabu.

Gershkovich, 32, akan terus ditahan di Penjara Lefortovo di Moscow sehingga paling lambat 30 Mac, selepas mahkamah pada Selasa. Beliau pertama kali ditahan pada akhir Mac 2023 ketika melaporkan di Yekaterinburg, bandar keempat terbesar di Rusia, dan dituduh mengintip.

“Kewartawanan bukanlah suatu jenayah,” kata Duta Besar AS ke Rusia Lynne Tracy dalam kenyataan Rabu selepas melawat Gershkovich di penjara. “Kami mengutuk penindasan Kremlin terhadap suara bebas merdeka di Rusia, dan usaha berterusan untuk merosakkan kebenaran.”

“Tuduhan terhadap Evan adalah tidak berasas, dan kami menyeru Persekutuan Rusia untuk segera melepaskannya,” kata duta besar itu.

Tracy berkata bahawa wartawan itu “dalam kesihatan yang baik dan masih bersemangat walaupun dalam keadaan itu,” menambah bahawa kedutaan akan terus menyokong kedua-dua Gershkovich dan keluarganya.

Dalam kenyataan yang sama, duta besar itu juga menyeru pembebasan seorang eksekutif keselamatan korporat dari Michigan yang telah dipenjara di Rusia sejak ditangkap pada Disember 2018 atas tuduhan berkaitan pengintipan yang dipertikaikan kedua-duanya dan kerajaan AS.

“Paul telah ditahan secara salah di Rusia selama lebih empat tahun,” kata Tracy. “Kedua-dua lelaki itu layak pulang ke keluarga mereka sekarang.”

Mahkamah Rusia mengekalkan tahanan Gershkovich selepas Presiden Rusia Vladimir Putin baru-baru ini berkata beliau bersedia menukar tahanan.

Dalam temu bual terkini, mengatakan Gershkovich mungkin dibebaskan melalui pertukaran sedemikian, dan perbincangan antara AS dan Rusia sedang berjalan.

“Tidak ada larangan untuk menyelesaikan isu ini. Kami bersedia menyelesaikannya,” kata Putin. “Tetapi terdapat syarat-syarat tertentu yang sedang dibincangkan melalui saluran perkhidmatan khas. Saya percaya persetujuan boleh dicapai.”

’ Hannah Panreck dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.