Warga Syria didakwa atas tuduhan pembunuhan, cubaan pembunuhan dalam serangan pisau bermotifkan ‘Islam’ di Jerman

Pejabat pendakwa raya persekutuan Jerman berkata Khamis ia telah membawa tuduhan membunuh, cubaan membunuh dan mencederakan tubuh badan yang serius terhadap seorang warganegara Syria berkaitan dengan dua serangan pisau yang dimotivasikan oleh “Islam”.

Suspek dituduh menikam seorang lelaki sehingga mati di bandar Duisburg pada bulan April, dan serangan kedua beberapa hari kemudian di mana lima orang di sebuah gim mengalami luka tikaman pisau.

Lelaki itu, yang hanya dikenali sebagai Maan D. selaras dengan peraturan privasi Jerman, adalah pengikut kumpulan Negara Islam, menurut kenyataan pendakwa raya itu. Dia dituduh pada 30 Ogos, menurut kenyataan itu.

Dia dituduh pertama kali menikam seorang lelaki yang ditemuinya secara kebetulan pada awal pagi 9 April tahun ini di bandar lama Duisburg.

Dia kononnya menikam mangsa sekurang-kurangnya 28 kali di bahagian perut, kepala dan leher dengan pisau. Mangsa meninggal pada hari yang sama.

Pada 18 April, dia kononnya pergi ke sebuah gim di Duisburg untuk membunuh sebanyak mungkin orang yang dianggapnya sebagai “kafir”.

Pendakwa raya berkata dia menikam tiga pengunjung studio di bilik persalinan dan bilik mandi, dalam beberapa kes beberapa kali di bahagian atas badan, menyebabkan kecederaan yang mengancam nyawa. Selepas itu, mereka berkata dia menyebabkan dua luka tikaman pada paha seorang penolong pertama.

Suspek ditahan pada 24 April dan telah dipenjarakan sejak itu.

“Maan D. adalah pengikut ideologi Islam radikal organisasi pengganas asing ‘Negara Islam’,” kata kenyataan pendakwa raya itu. “Berdasarkan sikap ini, dia memutuskan untuk menyumbang kepada jihad sedunia dengan membunuh ‘kafir’ yang didakwa di Jerman.”