Warga Amerika diberitahu agar ‘elakkan’ perhimpunan di Moscow, Russia di tengah-tengah laporan ‘rancangan segera’ pelampau untuk menyerang

(SeaPRwire) –   Kedutaan Amerika Syarikat di Moscow memberitahu warganegara Amerika untuk mengelakkan perhimpunan besar di ibu negara Rusia berikutan laporan tentang “rancangan segera” serangan oleh ekstrimis.

Dalam amaran keselamatan pada Khamis, Kementerian Luar Negeri menyatakan bahawa mereka memantau laporan bahawa ekstrimis mungkin menargetkan perhimpunan besar, termasuk konsert, dalam tempoh 48 jam akan datang.

“Kedutaan sedang memantau laporan bahawa ekstrimis mempunyai rancangan segera untuk menargetkan perhimpunan besar di Moscow, termasuk konsert, disarankan untuk mengelakkan perhimpunan besar dalam tempoh 48 jam akan datang,” kata agensi itu dalam amaran tersebut.

Kedutaan memberitahu penduduk untuk mengelakkan kerumunan, memantau media tempatan untuk kemaskini dan menjadi sedar sekitar berikutan ancaman yang meningkat.

Berikutan pada 2022, Kedutaan Amerika Syarikat di Moscow telah secara rutin menasihati warganegara Amerika yang tinggal di Rusia untuk mengambil langkah keselamatan.

Pada Feb. 2023, Kementerian Luar Negeri memerintahkan mereka untuk meninggalkan negara itu segera.

“Warganegara Amerika Syarikat yang tinggal atau melakukan perjalanan di Rusia harus meninggalkan negara itu segera,” amaran Kedutaan Amerika Syarikat di Moscow. “Amalkan kewaspadaan yang lebih tinggi kerana risiko penahanan salah.”

Dalam mesej tegas kementerian itu juga berkata, “Jangan bepergian ke Rusia.”

Semua warganegara Amerika telah diberi amaran untuk mencari cara keluar negara itu segera dan diingatkan bahawa kad debit atau kredit Amerika Syarikat tidak berfungsi di Rusia, dan pemindahan dana elektronik semakin sukar

“Perkhidmatan keselamatan Rusia telah menangkap warganegara Amerika Syarikat atas tuduhan palsu, menargetkan warganegara Amerika Syarikat di Rusia untuk penahanan dan gangguan, menafikan mereka rawatan adil dan telus, dan menghukum mereka dalam perbicaraan rahsia atau tanpa membekalkan bukti yang kukuh,” tambah kedutaan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.