Wanita mabuk yang meraba mangsa 13 tahun diberi hukuman ringan yang mengejutkan oleh mahkamah

Seorang penerima tetamu klinik pergigian berusia 27 tahun dari Britain telah diberi hukuman penjara selama setahun yang digantung selepas hakim mendapati beliau bersalah meraba seorang budak lelaki berusia 13 tahun dan mendedahkan dirinya kepada budak lelaki itu di bangku taman.

“Pada satu sisi, ini adalah serangan seksual ke atas orang muda oleh seseorang yang berusia 27 tahun, dan jelas merupakan perkara yang serius,” kata Hakim Eric Lamb semasa menjatuhkan hukuman.

“Di sisi lain terdapat mitigasi peribadi yang kuat akibat penyesalan tulus, dan rangkaian peristiwa yang telah membawa anda ke kesukaran kesihatan mental anda,” katanya, sambil menambah bahawa beliau mendapati dan menerima bahawa defendan menunjukkan “penyesalan tulus dan ikhlas”.

Lamb menjatuhkan hukuman penjara 12 bulan kepada Jade Berry yang digantung selama 18 bulan, di mana Berry perlu memakai tag “kesadaran” elektronik dan menyiapkan keperluan aktiviti pemulihan selama 35 hari. Beliau juga perlu kekal dalam Daftar Pesalah Seks selama 10 tahun, lapor BNN Network.

Berry berjalan pulang melalui Rivacre Valley Country Park di Chesire pada 3 Oktober 2022 selepas minum dengan rakan-rakannya malam sebelumnya. Dia menemui dua budak lelaki remaja duduk di bangku taman dan membincangkan pesta hari jadi ke-14 seorang budak lelaki yang akan datang.

Berry duduk di antara budak-budak lelaki itu dan mula meraba kuat kemaluan dan paha atas budak lelaki itu di luar pakaiannya dan menawarkan seks kepadanya, memberitahu budak lelaki itu, “Saya akan menunggang anda sehingga pagi.”

Para budak lelaki itu meninggalkannya di bangku setelah dia mendedahkan kemaluan dan punggungnya kepada para budak lelaki itu dan pengsan. Menjelang ketibaan polis, Berry telah meninggalkan tempat kejadian tetapi telah meninggalkan kad debit dan telefonnya.

Satu-satunya komen Berry ketika polis menangkapnya dua hari kemudian ialah, “Oh tidak, saya tidak ingat apa-apa, seperti.” Sepanjang temu bualnya dengan polis, dia terus menjawab “tiada komen”, tetapi budak lelaki itu mengenal pasti Berry dalam perarakan tersangka, lapor Metro.

Mangsa telah mengalami mimpi ngeri teruk dan pernah cuba mengakhiri nyawanya sendiri dalam setahun sejak insiden itu.

Pembelaan undang-undang Berry mendakwa bahawa dia menghidap “sifat memusnahkan diri” dan “berpaling kepada alkohol untuk menangani masalahnya,” tetapi kini “menyedari bahawa itu bukan jawapan kepada masalahnya.”

“Nampaknya keracunan alkoholnya mungkin telah membawanya melakukan dan melakukan kesalahan ini,” peguam pembelaannya John Wyn Williams memberitahu mahkamah. “Terdapat penyesalan ikhlas dan beliau menunjukkan empati mangsa.”

Kelunakan hukuman Berry telah menimbulkan persoalan mengenai pengendalian kes itu, dengan sedikit kemarahan orang ramai menuntut penilaian semula undang-undang semasa dan pelaksanaannya untuk membawa hukuman yang lebih ketat.