Wanita dihukum penjara selepas mereka ‘menyeksa dengan kejam’ burung parrot peliharaan sehingga mati

Sepasang wanita di UK telah dihukum beberapa bulan penjara kerana menyeksa dan membunuh burung parrot seorang kawan selepas minum pada malam itu.

Tracy Dixon, 47, dan Nicola Bradley, 35, didapati bersalah kerana “secara sadis” menyeksa burung parrot Afrika bernama Sparky sehingga mati, menurut laporan tempatan.

“Kamu berdua secara sadis menyeksa dan pada dasarnya membunuh Sparky,” kata Hakim Mahkamah Raya Carlisle Richard Archer kepada wanita-wanita itu bulan lalu, menurut SWNS News.

“Cara di mana penderitaan disebabkan kepada haiwan itu mengejutkan,” tambahnya. “Ia melibatkan menyembur dia dengan produk pembersihan; ia melibatkan mencat dia; dan ia melibatkan memukul dia dengan tuala.”

WANITA TEXAS DITAHAN ATAS KESALAHAN KEKEJAMAN TERHADAP HAIWAN SELEPAS PULUHAN KUDA, ANJING DIJUMPAI MATI DI HARTANAH

Insiden itu dilaporkan berlaku pada Julai 2022 di bandar Carlisle. Kedua-dua wanita itu keluar minum pada malam 30 Julai, dan pemilik Sparky, dikenali sebagai kawan mereka, Paul Crooks, menjemput wanita-wanita itu dan membenarkan mereka menginap di rumahnya di bandar itu.

Wanita-wanita itu dilaporkan meneruskan minum sebaik tiba di rumah Crooks pada lebih kurang 5:30 pagi sementara Crooks pergi tidur. Dia terjaga beberapa jam kemudian dan mendapati krim cukurnya disembur ke sangkar Sparky, dilaporkan The Guardian. Dilaporkan dia memberitahu wanita-wanita itu meninggalkan burung itu dan meninggalkan rumah untuk urusan.

LELAKI NEW JERSEY MENGAKU MEMBANTING PINTU KUCING TEMAN WANITANYA, MEMATAHKAN ANGGOTA BADANNYA ‘TIDAK DAPAT DIPERBAIKI’

Dia kembali ke rumahnya kemudian hari itu dan mendapati burung kesayangannya mati dan wanita-wanita memakai pakaiannya.

Dixon dan Bradley dilaporkan menyeksa burung itu dengan menutupinya dengan perabot dan logam polish, serta cat gloss, dan memukul haiwan itu dengan tuala, menurut pendakwa.

WANITA ARIZONA DIDAKWA 43 PERTUDUHAN KEKEJAMAN TERHADAP HAIWAN: POLIS

Pasangan itu dilaporkan membuka pintu pengering dan mendapati parrot itu “tersengal-sengal” nafas terakhirnya, menurut The Guardian. Salah seorang daripada wanita itu kemudian mematahkan leher burung itu.

“Ia melibatkan meletakkan dia dalam pengering pusingan dan menghidupkannya, dan setelah pintu pengering pusingan dibuka dan Sparky tersengal-sengal untuk nafas terakhirnya, salah seorang daripada kamu mematahkan lehernya,” kata Archer kepada duo itu di mahkamah, menurut SWNS.

Kedua-dua wanita itu menafikan menyebabkan penderitaan yang tidak perlu kepada burung itu semasa perbicaraan mereka dan menyalahkan antara satu sama lain atas jenayah itu, dilaporkan The Guardian.

Wanita-wanita itu dihukum 25 bulan penjara setiap seorang dan dilarang memiliki haiwan selama-lamanya. Burung parrot Afrika menghadapi risiko kepupusan disebabkan pemburuan haram, menurut laman web Persatuan Zoologi London.

Crooks sementara itu berkabung atas kehilangan burungnya, yang katanya akan menghibur kawan-kawannya dengan lagu-lagu “God Save the Queen” dan lagu tema rancangan TV “Coronation Street” dan “Emmerdale.” Dia mengalami serangan panik dan tidak dapat tidur berikutan kematian burung itu, menurut SWNS.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APLIKASI

“Dari segi tiada Sparky lagi, rumah ini senyap tanpa dia sekarang, dan dia sangat dirindui,” katanya.