Wain merah mengalir di jalan-jalan bandar selepas kemalangan tangki kilang arak melepaskan lebih setengah juta gelen

Bandar kecil Levira, Portugal hampir menghadapi bencana alam pada hari Isnin apabila dua tangki simpanan yang mengandungi hampir 600,000 gelen wain merah pecah, menghantar gelombang pasang surut wain anggur yang difermentasi ke jalan-jalan dan ke arah laluan air.

Video yang diedarkan dalam talian menunjukkan wain mengalir melalui jalan-jalan Levira dan menuruni bukit curam di São Lorenco de Bairro, sebuah bandar kecil dengan lebih kurang 2,000 penduduk.

Menurut New York Post, jumlah wain yang terlepas boleh mengisi sebuah kolam renang bersaiz Olimpik, dan tumpahan itu memicu amaran alam sekitar.

Kedua-dua tangki itu dimiliki oleh Levira Distillery, yang meminta maaf kepada jiran-jirannya atas insiden itu.

“Kami amat menyesali insiden yang berlaku pagi ini melibatkan peletusan 2 unit penyimpanan wain DOC sesuai untuk penggunaan yang berasal daripada langkah sokongan kerajaan luar biasa kepada pengeluar dan kilang wain Krisis Penyulingan 2023, dilandasi oleh lebihan wain di negara ini,” terjemahan siaran Facebook syarikat itu berbunyi. “Walaupun insiden itu tidak menyebabkan sebarang kecederaan, kami ingin menyatakan kebimbangan tulus kami terhadap kerosakan yang berlaku secara umum di Levira, dan secara khusus, kepada rumah-rumah.”

Syarikat itu berkata punca insiden itu sedang disiasat oleh pihak berkuasa.

Dalam siaran kemudian, Levira Distillery mengucapkan terima kasih kepada Majlis Perbandaran Anadia, Perlindungan Awam, Bomba Sukarela Anadia dan GNR SEPNA, atau polis alam sekitar, kerana campur tangan dengan cepat dan meminimumkan kesan sebaik mungkin.

Levira Distillery juga menyatakan mereka sedar akan campur tangan penting untuk mengumpul wain dan hasil sampingannya, dan walaupun mengetahui mereka berada dalam bahaya, mereka membuat “setiap usaha” untuk memastikan kilang wain dan pengeluar yang mereka bekerjasama selama bertahun-tahun tidak terjejas akibat tumpahan itu.

“Kami mengambil tanggungjawab penuh untuk kos yang berkaitan dengan pembersihan dan pembaikan kerosakan, dengan krew yang sedia ada untuk melakukannya dengan segera,” kata pegawai kilang itu. “Kami bertekad untuk menyelesaikan situasi ini secepat mungkin.”

Syarikat itu meminta penduduk untuk menyimpan gambar dan rekod kerosakan, supaya mereka boleh berbincang dan menyelaraskan bagaimana untuk menyelesaikan isu itu.