Wabak virus Nipah di India berada di bawah kawalan, kata pegawai, walaupun 1,200 dimasukkan ke dalam senarai hubungan

Seorang pegawai kesihatan di India dilaporkan berikrar bahawa wabak virus Nipah yang mematikan (NiV) di negeri Kerala selatan India berada di bawah kawalan walaupun lebih daripada 1,200 orang telah ditambah ke dalam senarai kontak rapat.

Menteri Kesihatan Kerala Veena George berkata Isnin tidak ada kes baharu virus yang dilaporkan, dan 61 sampel yang diambil daripada kontak berisiko tinggi, seperti jururawat, telah kembali negatif, menurut The Hindustan Times.

Setakat ini terdapat enam kes disahkan virus itu, dua daripadanya menyebabkan kematian.

“Satu perkara yang sangat positif ialah keempat-empat pesakit yang sedang dirawat kini stabil dan keadaan kanak-kanak lelaki berusia 9 tahun, yang mendapat sokongan ventilator, semakin baik secara klinikal,” kata George kepada Press Trust of India. “Dia kini tidak lagi memerlukan sokongan ventilator dan diberi sokongan oksigen minimum.”

INDIA BERLAKUAN UNTUK MENGANDUNGI WABAK VIRUS NIPAH YANG MEMATIKAN

Sejumlah 1,233 orang telah dimasukkan ke dalam senarai telah berhubung dengan orang yang dijangkiti virus itu, lapor The Hindustan Times.

India Today juga melaporkan bahawa sekatan di sembilan zon pembendungan dalam negeri Kerala telah dilonggarkan, tetapi topeng muka dan penjarakan sosial masih diperlukan.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menggambarkan virus Nipah sebagai zoonotik — bermaksud ia boleh dihantar dari haiwan ke manusia — dan kelawar buah adalah pembawa utama semula jadi.

“Virus Nipah juga diketahui menyebabkan penyakit pada babi dan manusia,” kata CDC, sambil menambah, “Jangkitan dengan NiV dikaitkan dengan ensefalitis (pembengkakan otak) dan boleh menyebabkan penyakit ringan hingga teruk dan juga kematian.”

KANADA MENYIASAT DAKWAAN BAHWA INDIA TERLIBAT DALAM PEMBUNUHAN AKTIVIS SIKH DI TANAH KANADA

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata kadar kematian virus Nipah dianggarkan pada 40% hingga 75%, tetapi ia boleh “berbeza-beza mengikut wabak bergantung kepada keupayaan setempat untuk pemantauan epidemiologi dan pengurusan klinikal.”

“Orang yang dijangkiti pada mulanya mengalami gejala termasuk demam, sakit kepala, mialgia (kesakitan otot), muntah-muntah dan sakit tekak,” kata WHO juga. “Ini boleh diikuti oleh pening, mengantuk, perubahan kesedaran, dan tanda-tanda neurologi yang menunjukkan ensefalitis akut. Sesetengah orang juga boleh mengalami pneumonia atipikal dan masalah pernafasan teruk, termasuk kesukaran bernafas akut. Ensefalitis dan sawan berlaku dalam kes teruk, kemajuan ke koma dalam masa 24 hingga 48 jam.”

CDC berkata virus itu dihantar melalui sentuhan langsung dengan haiwan atau manusia yang dijangkiti dan cecair badan mereka, atau dengan memakan produk makanan yang telah tercemar oleh haiwan.

“Rawatan terhad kepada penjagaan sokongan, termasuk rehat, hidrasi, dan rawatan gejala apabila berlaku,” menurut CDC.

Siri wabak NiV di India dan Bangladesh membunuh 62 orang pada 2001 dan 21 orang di negeri Kerala India pada 2018, lapor Reuters.