Wabak kolera, demam denggi dilaporkan di Sudan ketika konflik antara angkatan bersenjata berterusan, PBB kata

Wabak kolera dan demam denggi telah dilaporkan di Sudan timur, di mana beribu-ribu orang sedang berteduh kerana pertempuran maut yang berlarutan antara tentera negara itu dan pasukan separa tentera saingannya, kata agensi kesihatan PBB pada hari Selasa.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), terdapat 162 kes kolera disyaki yang dimasukkan ke hospital di wilayah Qadarif dan kawasan-kawasan lain di sepanjang sempadan dengan Ethiopia. Lapan puluh kes telah disahkan dan 10 orang telah meninggal dunia akibat kolera, jangkitan bakteria yang dikaitkan dengan makanan atau air yang tercemar, kata WHO.

Sudan telah dilanda kekacauan pada pertengahan April, apabila ketegangan yang menyala antara tentera dan kumpulan separa tentera yang berkuasa meletus menjadi peperangan terbuka di ibu negara Khartoum dan kawasan-kawasan lain di seluruh negara Afrika Timur itu.

KONFLIK MEMUNCAK DI SUDAN MENGHALAU LEBIH 2 JUTA ORANG, PBB AMARAN JENAYAH POTENSI ‘TERHADAP KEMANUSIAAN’

Badan amal perubatan Doctors Without Borders telah menubuhkan dua pusat untuk merawat pesakit kolera bersama dua pasukan bergerak di Qadarif. Agensi kesihatan dan pelarian PBB telah membaik pulih pusat pemencilan kolera di Hospital Pengajaran Qadarif, kemudahan perubatan utama wilayah itu.

Wabak kolera bukanlah perkara yang luar biasa di Sudan yang miskin. Penyakit itu telah mengorbankan sekurang-kurangnya 700 nyawa dan menjangkiti kira-kira 22,000 dalam tempoh kurang dua bulan pada 2017, wabak besar terkini di negara itu.

WHO berkata lebih 500 kes disyaki demam denggi dilaporkan di seluruh Sudan, kebanyakannya di pusat-pusat bandar di Qadarif. Demam denggi disebabkan oleh virus denggi yang dihantar kepada manusia melalui gigitan nyamuk Aedes yang dijangkiti.

Angka yang dilaporkan adalah “hujung aisberg” kerana bilangan sebenar adalah jauh lebih tinggi, memandangkan kebanyakan pesakit bergantung kepada ubat-ubatan rumah dan sering tidak pergi ke hospital, kata WHO.

Kesatuan doktor Sudan berkata “ratusan” pesakit demam denggi telah meninggal dunia di timur negara itu, menggambarkan wabak itu sebagai “krisis kesihatan”. Ia tidak menyatakan tempoh bagi kematian-kematian itu atau menerangkan lanjut tetapi ia berkata kebanyakan hospital di Qadarif telah dibanjiri oleh pesakit.

Konflik di Sudan telah menjadikan Khartoum dan kawasan-kawasan bandar lain sebagai medan pertempuran, merosakkan infrastruktur awam dan sistem penjagaan kesihatan yang sudah teruk. Tanpa asas, banyak hospital dan kemudahan perubatan telah menutup pintu.

Sekurang-kurangnya 5,000 orang telah terbunuh dan lebih 12,000 lagi cedera, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, walaupun angka sebenar mungkin lebih tinggi. Agensi pelarian PBB berkata minggu lepas bahawa lebih 1,200 kanak-kanak di bawah usia 5 tahun telah meninggal dunia dalam sembilan kem di Sudan dalam tempoh lima bulan lalu kerana gabungan campak dan kekurangan zat.

Lebih 5.2 juta orang telah melarikan diri dari rumah, termasuk lebih 1 juta yang merentas ke negara-negara jiran Sudan. Separuh daripada penduduk negara itu – sekitar 25 juta orang – memerlukan bantuan kemanusiaan, termasuk kira-kira 6.3 juta yang “hanya selangkah lagi dari kelaparan,” menurut pegawai-pegawai bantuan kemanusiaan PBB.