Vietnam’s president resigns amid intense anti-corruption campaign

(SeaPRwire) –   Presiden Vietnam Vo Van Thuong meletak jawatan selepas hanya berkhidmat selama lebih daripada setahun, kata Parti Komunis pada hari Rabu, menjadikannya pegawai kanan terakhir yang meninggalkan jawatan dalam kempen anti-rasuah yang amat ketat.

Parti itu berkata ia telah menerima peletakan jawatan beliau, dengan menulis dalam kenyataan bahawa “pelanggaran oleh Vo Van Thuong telah meninggalkan kesan buruk ke atas reputasi Parti Komunis.”

Thuong merupakan presiden kedua meletak jawatan dalam tempoh dua tahun, sesuatu yang dianalisis sebagai tanda buruk bagi kestabilan politik di sebuah negara yang memainkan peranan utama di tengah-tengah persaingan AS-China dan semakin meningkat dalam pembuatan global.

Peletakan jawatannya datang selepas berminggu-minggu desas-desus menyatakan bahawa beliau akan diketepikan dari jawatan, dan pada malam sebelum sidang khas parlimen Vietnam yang didedikasikan kepada “perkara-perkara peribadi.”

Beberapa hari sebelumnya, polis Vietnam mengatakan mereka menangkap bekas ketua wilayah Vietnam Tengah, Quang Ngai kerana rasuah, yang sebelum ini diawasi oleh Thuong sebagai ketua parti wilayah.

Thuong, 54, menjadi presiden pada Mac 2023, dua bulan selepas pendahulunya Nguyen Xuan Phuc meletak jawatan untuk “menanggung tanggungjawab politik” atas skandal rasuah semasa wabak. Beliau merupakan presiden termuda sejak Vietnam moden muncul dari perang pada pertengahan 1970-an.

Jawatan presiden di Vietnam secara besarnya bersifat istiadat dan memegang tangga ketiga dalam . Jawatan paling berkuasa ialah Setiausaha Agung Parti Komunis, jawatan yang dipegang sejak 2011 oleh Nguyen Phu Trong, yang kini berusia 79 tahun.

Thuong yang bersifat ideologi konservatif dianggap sebagai anak didik Trong, dan peletakan jawatannya menggarisbawahi jangkauan kempen anti-rasuah yang menjadi “warisan paling penting” Trong, kata Nguyen Khac Giang, seorang penganalisis di Institut ISEAS-Yusof Ishak di Singapura.

Parti itu berkata pelanggaran Truong “telah memberi kesan negatif ke atas persepsi awam, serta reputasi Parti dan negara. Menyedari tanggungjawabnya di hadapan Parti, negara dan rakyat, Thuong telah menghantar peletakan jawatan dari jawatannya,” dalam kenyataan dilaporkan oleh media negara VN Express International. Tiada keterangan jelas mengenai pelanggaran yang dirujuk oleh kenyataan itu.

Kempen anti-rasuah, digambarkan oleh Trong sebagai “kilang pembakaran”, telah membantu memperkukuh kuasa pemimpin tertinggi itu, tetapi Giang berkata bahawa faksi-faksi dalam parti juga telah cuba menggunakannya untuk membersihkan lawan.

Ahli-ahli analisis telah memberi amaran bahawa kempen anti-rasuah itu telah menjejaskan iklim perniagaan Vietnam, menjadikan pelabur asing gelisah terhadap dasar ekonomi yang tidak dapat diramalkan.

Vietnam telah cuba menyeimbangkan hubungannya dengan jiran besarnya China dan Amerika Syarikat seraya memposisikan dirinya sebagai rumah yang sesuai bagi perniagaan yang ingin memindahkan rantai bekalan mereka daripada China. Tahun lepas, ia merupakan satu-satunya negara yang menerima lawatan rasmi Presiden Amerika Syarikat dan Presiden China Xi Jinping.

Kempen itu juga bermakna peningkatan yang ketara dalam kuasa agensi penguatkuasaan baik negara mahupun parti.

Desas-desus perubahan politik bergejala selepas lawatan rasmi keluarga diraja Belanda ke Vietnam ditangguhkan kerana “keadaan domestik”, menurut kenyataan daripada Istana Diraja Belanda.

Presiden Bank Dunia juga menangguhkan lawatan yang dirancang untuk minggu ini.

Volume perdagangan di bursa saham Vietnam mencapai rekod tertinggi pada Isnin kerana spekulasi mengenai masa depan presiden.

Lebih daripada 1.7 bilion saham diperdagangkan, menetapkan rekod tertinggi dan media negara melaporkan bahawa “tekanan jualan bersih terkini daripada pelabur asing” sedang menyeret pasaran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.