Video menunjukkan kereta api penuh dengan migran menuju ke sempadan selatan AS dari Mexico

Video menunjukkan kereta api penuh dengan migran menuju ke sempadan selatan AS dari Mexico

Sebuah kereta api FerroMex dari Zacatecas, Mexico dan menuju ke sempadan selatan AS dipenuhi dengan migran yang boleh didengar bersorak sambil bergelantungan di sisi-sisi gerabak, menunjukkan video.

Kereta api itu dirakam pada hari Ahad, walaupun AS menghantar mesej tegas kepada migran: “jangan datang”.

Kawalan sempadan di sepanjang sempadan selatan telah menghadapi jumlah penyeberangan haram yang membanjiri.

Sebagai contoh, Ajo, Arizona melihat 2,000 penyeberangan haram sehari selama beberapa hari berturut-turut minggu lepas, memaksa ejen untuk beralih ke pelepasan jalan raya kerana tempat perlindungan penuh sesak. Para migran termasuk orang dari Afrika.

Bulan lalu, terdapat lebih 20,000 migran dalam tahanan Pengawal Sempadan, menurut sumber Kastam dan Perlindungan Sempadan AS, di sektor Lembah Rio Grande di Texas.

Karavan menuju ke sempadan selatan termasuk keluarga dengan bayi dan kanak-kanak, bersama dengan kanak-kanak tanpa ibu bapa.

Daripada keluarga yang dihentikan di sepanjang Lembah Rio Grande, kebanyakannya dilepaskan dengan tarikh mahkamah pada masa hadapan.

Pentadbiran Biden sedang mempertimbangkan untuk memaksa migran yang memasuki AS secara haram kekal di Texas semasa menunggu penyaringan permohonan suaka mereka.

Pegawai pentadbiran telah menyebut rancangan itu sebagai cara untuk mengurangkan aliran imigran haram di sempadan selatan. Rancangan itu juga akan merangkumi pelaksanaan gelang kaki untuk menjejaki lokasi mereka, untuk migran yang sebenarnya ditangkap. Tetapi pentadbiran menyaman Texas untuk memaksa menyingkirkan halangan yang negeri itu terapung di Rio Grande dalam usaha untuk mengekang tahap imigresen haram yang bersejarah. Pentadbiran Biden juga menyaman Arizona kerana membina halangan daripada kontena penghantaran di sempadannya dengan Mexico.

Para migran akan menjalani penyaringan suaka untuk menentukan sama ada mereka boleh kekal di AS. Pegawai telah membincangkan bekerja dengan kumpulan tempatan untuk menyediakan perumahan untuk para migran.

Sejak Mei, DHS telah menyingkirkan atau mengembalikan lebih 200,000 orang, kata agensi itu.

“DHS secara berterusan mengadakan perbincangan dasar dan operasi tentang bagaimana memanfaatkan autoriti kami untuk memastikan proses imigrasi yang adil, berperikemanusiaan dan berkesan yang secara cekap menyingkirkan mereka yang tidak mempunyai asas yang sah untuk tinggal di negara ini,” kata kenyataan DHS itu.

Texas telah mengendalikan program bas untuk mengangkut migran ke “bandar suaka” seperti New York, Chicago, Philadelphia dan Los Angeles untuk memberi kelegaan kepada bandar-bandar sempadan.

Gabenor Texas Greg Abbott berhujah bahawa bandar-bandar Texas telah memikul beban imigrasi haram dan “bandar suaka” perlu berkongsi beban itu.

“Texas telah menghantar lebih 35,000 migran ke bandar suaka yang mengisytiharkan diri,” tulisnya awal bulan ini di X, platform yang dahulunya dikenali sebagai Twitter. “Lebih 11,300 ke D.C., lebih 13,300 ke NYC, lebih 6,700 ke Chicago, lebih 2,600 ke Philadelphia, lebih 1,000 ke Denver, lebih 480 ke LA.”