Video menunjukkan kapal kargo menghantar kenderaan berperisai kepada Pasukan Pertahanan Israel

Tentera Israel menerima bekalan kenderaan berperisai dari A.S. minggu ini, berharap menggantikan aset yang rosak oleh pasukan pengganas.

Sebuah kapal terbang tentera A.S. mendarat di Lapangan Terbang Ben Gurion dengan bekalan kenderaan berperisai untuk Pasukan Pertahanan Israel, Kementerian Pertahanan Israel berkata Khamis.

Ratusan kenderaan sudah dihantar ke Israel oleh A.S., dengan beberapa ratus lagi dalam perjalanan ke negara yang dilanda peperangan itu.

Kementerian Pertahanan Israel telah melancarkan operasi perolehan skala besar dengan Pengarah Pengeluaran dan Perolehan negara dan Misi Perolehan A.S.

Kedua-dua Israel dan Hamas bekerja untuk mengekalkan senjata dan meriam datang ke wilayah masing-masing ketika keganasan terus berlaku.

Hamas telah lama dipaksa mencari senjata secara rahsia daripada pembekal yang tidak disangka-sangka.

Pengganas Hamas yang melakukan serangan kejam pada 7 Oktober kemungkinan menggunakan senjata Korea Utara, analisis dan bukti pelbagai termasuk video militan dan senjata yang dirampas oleh Israel kini menunjukkan. Korea Utara sebelum ini menafikan menjual senjata kepada kumpulan pengganas.

Satu senjata di tengah-tengah kontroversi, digunakan oleh Hamas, ialah pelancar roket pendorongan roket F-7, senjata bahu dilancarkan yang pejuang biasanya gunakan terhadap kenderaan berperisai.

Satu video pengganas Hamas menggunakan pelancar roket F-7 telah disahkan melalui analisis oleh dua pakar senjata Korea Utara dan maklumat ketenteraan Korea Selatan. Associated Press juga menjalankan analisis senjata yang ditangkap di medan pertempuran.

Pelancar roket ini melepaskan tunggal dan boleh dimuatkan semula dengan cepat, menjadikannya senjata bernilai untuk militia lebih kecil dan pasukan gerilya menjalankan pertempuran terhadap kenderaan berat.

Lawrence Richard menyumbang kepada laporan ini.