Video kekejaman Hamas terhadap orang Israel mengingatkan taktik ISIS

JERUSALEM – Ketika serangan ganas itu berlaku di tanah Israel pada hari Sabtu, pengganas Hamas yang gembira memuat naik ke media sosial klip video kejam hasil kerja mereka: mayat orang awam terbaring mati dalam kolam darah di hentian bas bandar, orang tua diseret dengan motorsikal, dan wanita dan kanak-kanak digari dengan tergesa-gesa ke dalam jeep dan trak ketika pejuang memukul dan meludah dan menjerit “Allahu Akbar” kepada tawanan mereka yang keliru.

Video menakutkan itu, yang juga menunjukkan kumpulan pemuda Israel dan asing diikat dan dibawa ke Gaza, sangat mengingatkan gambar kumpulan Islam sederhana ISIS, yang cuba menubuhkan khilafah Islam di utara Syria dan Iraq beberapa tahun lalu.

“Video Hamas menculik wanita, kanak-kanak dan orang tua dan menghina mayat adalah dalam beberapa cara mengejutkan untuk dilihat tetapi sekali lagi, Hamas telah terlibat dalam 30 tahun keganasan menjijikkan dan merupakan organisasi pengganas kejam yang ganas,” kata Seth Frantzman, wartawan The Jerusalem Post dan seorang penganalisis hal ehwal Timur Tengah, kepada Digital dalam temu bual pada hari Ahad.

Frantzman, penulis “After ISIS: America, Iran and the Struggle for the Middle East,” berkata imej dari serangan Hamas “mengingatkan apa yang dilakukan ISIS di Sinjar, Iraq, di mana mereka sengaja menyasarkan wanita muda.”

“Video yang menunjukkan lelaki menanggalkan pakaian wanita, meludah dan menginjak tubuh mereka adalah jenis perkara yang membuat Hamas sangat jelas serupa dengan ISIS dan ia adalah tahap baru tingkah laku menjijikkan dan ngeri yang jelas merupakan jenayah terhadap kemanusiaan,” katanya.

Pada hari Ahad, agensi bantuan pertama Israel Magen David Adom dan agensi berita Israel melaporkan bahawa sehingga 600 ratus orang – awam dan tentera – telah terbunuh dalam serangan pelbagai ansuran itu, yang mana ratusan pengganas Hamas memecah pertahanan sempadan Israel dan memasuki komuniti dan bandar Israel. Lebih 4,000 roket telah dilancarkan ke wilayah Israel dari Gaza dan beribu-ribu warga awam Israel telah dievakuasi dari komuniti di sekitar jalur itu.

Beratus-ratus orang Israel masih hilang, dengan saluran televisyen Israel berkongsi kisah peribadi pencarian sia-sia oleh orang yang dicintai mereka dan kecurigaan mereka bahawa mereka kini ditahan di Gaza.

“Tingkah laku Hamas dalam serangan ini mempunyai banyak persamaan dengan apa yang kita lihat dari ISIS di Iraq dan serangan mereka ke atas Sinjar, di mana mereka sengaja menyasarkan wanita dan kanak-kanak untuk penculikan dan kemudian untuk serangan seksual dan perhambaan,” kata Frantzman.

Beliau menambah bahawa walaupun ini “serbuan secara langsung meminjam daripada apa yang dilakukan ISIS pada masa lalu, ia juga sebahagian daripada suasana keganasan yang lebih luas di rantau ini di mana idea adalah untuk menakluki dan membantai minoriti atau kumpulan berlainan iman.”

“Adalah jelas bahawa serangan yang sedang berlaku ke atas Israel pada 7 Oktober tidak ada bandingannya dari segi tahap pembunuhan besar-besaran tetapi juga menyasarkan wanita muda dan kanak-kanak adalah pendekatan yang sama sekali baru bagi Hamas dan menunjukkan mereka mungkin telah lulus kepada tingkah laku seperti ISIS,” katanya.

“Mereka tidak berbeza, Hamas dan ISIS, mereka tepat sama, dengan ideologi yang sama,” kata Amir Avivi, Ketua Pegawai Eksekutif Israel Defense and Security Forum (IDSF). “Satu-satunya perbezaan antara ISIS dan Hamas adalah walaupun ISIS adalah global, Hamas adalah tempatan. Mereka orang yang sama.”

Lisa Daftari, ketua penyunting The Foreign Desk, memberitahu Digital bahawa beliau tidak terkejut melihat Hamas mengambil “teknologi gaya moden’ kumpulan pengganas ISIS dalam mengambil video ganas dengan nilai kejutan tinggi dan menyebarkannya di seluruh media sosial untuk perhatian dan gegak gempita tambahan.”

“ISIS unik dalam hal ini apabila mereka memposting video pemotongan kepala dan serangan mereka di Iraq dan Syria pada 2014, tetapi sejak itu, kita telah melihat kumpulan pengganas mengadaptasi gaya ISIS dalam menggunakan teknologi untuk pemasaran dan perekrutan serta mempromosikan serangan gaya serigala tunggal dengan apa-apa jenis objek rumah tangga, termasuk pisau dapur, parang daging dan kenderaan untuk perlanggaran kereta,” katanya.

“Serangan terbaru ini bukan sekadar Hamas,” sambung Daftari. “Ia adalah plot canggih yang direka oleh rejim Iran menggunakan proksi pelbagai untuk melaksanakan serangan pelbagai ansuran melalui darat, udara dan laut. Mereka menggunakan pelbagai taktik dan persenjataan untuk mengejutkan, mengganas dan membunuh orang Israel untuk jumlah kematian tertinggi. Kita melihat rogol, penculikan, perarakan mayat awam dan tentera mati di jalan-jalan Gaza.”

“Walaupun pendekatan ini baru kerana ia jauh lebih canggih dan terselaras berbanding serangan pengganas terhadap Israel dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ia bertujuan untuk melakukan apa yang mereka isytiharkan: untuk menghapuskan Israel dari peta,” katanya.

Frantzman bersetuju, dengan menambah bahawa tindakan Hamas semasa serangan adalah “sebahagian daripada corak tingkah laku yang lebih panjang dalam rantau ini di kalangan kumpulan ekstremis yang menyerot wanita dari kumpulan minoriti, sama ada Yahudi, Kristian atau kumpulan lain.”

“Ia bukan sahaja Ikhwan Muslimin tetapi juga sebahagian daripada kultus agama kanan ekstremis seksis anti-wanita yang lebih luas,” katanya, sambil menambah “Trend ini telah meletup di hadapan kita dari segi serangan semalam.”