Venice yang dibanjiri pelancong mengkaji fi harian baru untuk pelawat hari

Venice yang dibanjiri pelancong meluluskan garis panduan pada hari Selasa untuk menguji fi baharu bagi pelawat harian pada hujung minggu pelawat puncak tahun depan.

Majlis bandaraya memberi lampu hijau untuk garis panduan itu, menyunting rancangan awal untuk fi yang diumumkan setahun lalu. Kelulusan akhir bagi pelan itu akan dipertimbangkan pada 12 September.

Fi itu, pada mulanya 5 euro ($5.50) setiap pelawat harian, “bukan alat untuk mengaut wang,” kata bandaraya dalam satu kenyataan. Sebaliknya, strategi itu bertujuan untuk memperbaiki kualiti hidup penduduk tetap Venice yang semakin berkurangan serta pelawat bermalam, yang sudah membayar cukai penginapan dan dengan itu akan dikecualikan daripada fi itu.

Ujian itu akan berlangsung kira-kira 30 hari dan akan diadakan pada tahun 2024 pada hujung minggu musim bunga yang merangkumi cuti kebangsaan Itali dan pada hujung minggu musim panas. Hari-hari ujian yang tepat akan ditetapkan oleh bandaraya dalam beberapa minggu akan datang.

“Matlamatnya adalah untuk mengurangkan pelancongan harian pada tempoh tertentu, selaras dengan kelemahan dan keunikan bandar itu,” menurut kenyataan itu.

Mereka yang dikecualikan daripada fi itu termasuk orang yang berulang-alik ke tempat kerja di Venice atau di pulau-pulau kecil, pelajar, penduduk wilayah Veneto, yang merangkumi bandar itu, dan mereka yang membayar cukai harta di tempatan. Fi itu akan dikenakan kepada pelawat harian berusia melebihi 14 tahun.

Kira-kira empat perlima daripada semua pelancong datang ke Venice hanya untuk sehari. Pada tahun 2019, tahun pelancongan penuh terakhir sebelum pandemik COVID-19, kira-kira 19 juta pelawat harian melawat Venice dan hanya menyumbang sebahagian kecil pendapatan berbanding mereka yang tinggal sekurang-kurangnya satu malam. Dengan hanya beberapa jam untuk dihabiskan di Venice, pelawat harian cenderung berkumpul di Dataran St. Mark dan tempat pelancongan popular lain, menambah kesesakan pejalan kaki yang menjadikan berjalan di jalan-jalan sempit bandar atau merentasi sebahagian daripada jambatannya satu perjalanan yang perlahan.

Strategi fi itu dibincangkan beberapa tahun lalu tetapi ditangguhkan semasa pandemik. Sekatan perjalanan semasa kebanyakan wabak melihat pelancongan di Venice hampir lenyap — dan membiarkan penduduk Venice mempunyai bandar mereka hampir untuk diri mereka sendiri buat pertama kali dalam beberapa dekad.

Tahun lalu, pelan pra-pendaftaran untuk pelawat harian turut dibayangkan sebagai tambahan kepada fi itu. Kenyataan Selasa oleh bandaraya itu tidak menunjukkan sama ada pertimbangan akhirnya akan diberikan untuk membataskan bilangan pelawat harian pada masa tertentu.

Pelancongan massa ke Venice bermula pada pertengahan 1960-an, dan bilangan pelawat terus meningkat. Sementara itu, bilangan penduduk Venice yang tinggal di bandar itu telah menurun secara konsisten disebabkan kesesakan, kos penghantaran makanan dan barangan lain yang tinggi di Venice tanpa kereta, dan banjir kerap yang merosakkan rumah dan perniagaan.

Pada tahun 1970, jantung bersejarah Venice — tidak termasuk penduduk yang tinggal di pulau lagun Venice yang kecil dan indah Murano dan Burano — mempunyai populasi penuh masa kira-kira 110,000. Menjelang tahun lalu, bilangan itu telah menyusut kepada sedikit lebih 50,000.