Venice berisiko dilucutkan status istimewa kerana menghadapi krisis pelancongan

Destinasi pelancongan yang popular di Venice berisiko menyertai senarai “terancam” UNESCO memandangkan pelancongan besar-besaran terus membanjiri bandar Itali purba itu.

“Kami cuba mengelakkan ini,” kata Michele Zuin, pegawai bajet tertinggi Venice kepada The Associated Press. “Tetapi bukanlah kami hamba kepada UNESCO.”

UNESCO mengeluarkan amaran pada musim panas bahawa Venice tidak berbuat cukup untuk melindungi tapak budaya sebaik sahaja pelancongan pasca-kurungan melonjak di seluruh Eropah. Media sosial menggelar fenomena itu “pelancongan balas dendam,” iaitu, orang membuat ganti rugi kekurangan kebebasan yang mereka alami semasa sekatan tempatan dan kebangsaan semasa puncak pandemik.

Pelancongan oleh itu melonjak, mencapai, atau kadangkala melebihi, tahap pra-pandemik. Separuh pertama 2022 menyaksikan peningkatan hampir 250% dalam jumlah penumpang dari 2021 apabila sekatan perjalanan mula dilonggarkan, dan 2023 tidak menunjukkan perlambatan, lapor Euronews.

Venice sudah berjuang dengan pelancongannya yang besar sebelum lonjakan pasca-kurungan: Sekitar 50,000 orang tinggal di pusat bandar bersejarah itu, dengan bandar menerima jutaan pelancong setiap tahun, terutamanya semasa Karnival pada bulan Februari.

Bandar itu menyertai senarai Warisan Dunia pada 1987, tetapi kegagalan untuk mengekalkan kualiti tapak bersejarah boleh menyebabkannya dipindahkan ke senarai “terancam” dan akhirnya kehilangan status Warisan Dunia. UNESCO pernah mengancam untuk menurunkan taraf Venice pada 2021, tetapi bandar mengharamkan kapal persiaran melaluinya, yang kelihatan meredakan Jawatankuasa Warisan Dunia, lapor AFAR.

Pegawai UNESCO menekankan bahawa penurunan taraf bukan bertujuan menghukum tetapi untuk memberi amaran kepada masyarakat dunia bahawa lebih banyak perlu dilakukan untuk menangani isu-isu yang melanda tapak Warisan Dunia.

Data bandar rasmi kini menunjukkan bilangan katil pelancong di bandar melebihi bilangan penduduk.

Bandar akan cuba memerangi lonjakan dengan menguatkuasakan yuran masuk 5 euro ($5.40) untuk semua “pelawat harian” pada 30 hari lalu lintas tinggi yang masih belum ditentukan, dan ia akan berkuat kuasa pada musim bunga 2024, lapor The Telegraph.

Sesetengah pengkritik bimbang langkah itu akan membawa kepada “Disneyfikasi” bandar, mewujudkan rasa “taman tema budaya,” memandangkan yuran itu tidak cukup untuk menghalang kebanyakan orang, tetapi kegagalan untuk membentangkan bukti kemasukan apabila disoal boleh menyebabkan denda yang besar.

Cadangan untuk menurunkan taraf Venice menyebut bukan sahaja pengurusan pelancongan besar-besaran tetapi juga kesan perubahan iklim. Ia mencatat, sebagai contoh, bahawa halangan bawah air untuk melindungi Venice masih belum beroperasi sepenuhnya.

UNESCO juga akan mempertimbangkan untuk menyenaraikan lima tapak lain sebagai “terancam,” termasuk Katedral Saint Sophia di ibu negara Ukraine, Kyiv; pusat bersejarah Lviv, di barat Ukraine; bandar purba Nessebar di Bulgaria; Kota Diyarbakir di Turki; dan Gunung Berapi Kamchatka di Jauh Timur Rusia.